Band of brothers

Band of brothers

sobota, 12. februar 2011

Stockholm fair 2011

V Sloveniji praznični Prešernov dan, mi trije Brestovci pa na Brnik ... pardon, letališče Jožeta Pučnika ... in proti Švedski. Že začetek je bil lep ... pridem po službeno Alhambro in ne užge. Ja super, akumulator se je spraznil ... potrebni bodo kabli in še en avto zato pokličem Viktorja in kmalu je avto v teku. Do letališča gre nato brez problema, parkiramo v parkirno hišo in se "bukiramo". Sledi varnosti pregled: vse v "gajbice" in med tem, ko lovim hlače, da mi ne padejo (pas gre namreč dol) mi začne detektor piskati ... sranje, pa so me dobili! Osebni pregled, sezuvanje čevljev in nazdnje so odkrili ... nič! Naročimo si kavico in sok, nato pa sledi vkrcavanje na letalo Adrie. Na letališču Dunaj smo v dobri uri, kjer presedemo na avstrijsko letalo za Stockholm. Sledi še dve uri in pol leta do letališča Arlanda, katero je glavno letališče za Stockholm in okolico. Nočni let nam omogoči, da vidimo mesto Stockholm iz ptičje perspektive ponoči... zanimivo in lepo, otočki osvetljeni z lučmi, ceste, ... lep nočni ogled mesta. Po pristanku se spravimo na avtobus (jaz kot 16-letnik), ki nas odpelje do centralne postaje ... približno 40km vožnje. 

Ker smo že malo lačni se odpravimo proti centru mesta - peš - in že kar v prvo najdemo odlično restavarcijo Buon apetito. Tu smo hodili na večerje še vse preostale dni. Odlična ponudba italijanskih jedi! Sledi dva dni sejma; sestanki s kupci, potencialnimi kupci, ogled novosti na Skandinavsekm tržišču, iskanje novih idej ... v glavnem veliko hoje, pogajanj in bolečih podplatov. Da ne bom dolgovezil še nekaj ugotovitev:

1. brez bunde ali toplih oblačil nikoli na Švedsko - posebej pozimi. To bi mi morala povedati že zdrava pamet, vendar mi ni ...?!

2. Taksisiti in vozniki mestnih avtobusov so v večini tujci (predvsem naši rojaki iz bivše Juge in ostalih vzhodnih držav) ...

3. Švedska je glede na naš standard prekleto draga! Malo pivo 54 SEK, pa kaj si ti nor ... dobrih 6 eur! Tudi ostalo ni poceni, vendar je pri pijači najbolj opazno ... samo, če pogledamo: večerja 119 SEK in eno pivo 54 SEK (to je pol večerje).

4. Če ne znaš voziti po snegu ne bodi voznik na Švedskem. Tu namreč ni pluženja cest, posipajo samo s kamenjem ... če bi bila pri nas avtocesta in obvoznica taka kot na Švedskem (neplužena) bi bil totalen kolaps in nešteto smrtnih žrtev. Tu pa se promet umiri in vsi vozijo v celo ... nisem videl niti ene prometne nesreče zaradi zdrsa. Promet pa umirjen in po pravilih, nobene nestrpnosti!

5. Letala nimajo 13 vrste!

6. Od vseh stevardes pa so najlepše naše!!! 

Zadnji dan pa nas je zajel snežni metež, kateri se je nadaljeval tudi v dopoldnevu odhoda. Sledili so odpovedi letov, prestavljanje letov, čakanje na letališču, čakanje na letalu,... kdo gledal Terminal od Tom Hanks??!!  Po 4 urah čakanja nas Lufthansa končno dvigne in prepelje do Frankfurta. Tu sledi še nadaljnih 7 ur čakanja do naslednjega letala Adrie ... saj smo tistega za ob 14:00 uri zamudili. Za konec sledili še malo tekanja med izhodoma B4 in B12 - razlog? V roku 20 minut sta proti Sloveniji in letališču J.P. leteli dve Adrini letali, kateri sta povzročili totalno zmedo ... kdo je na katerem letu in na katerem izhodu? Nikjer pa oznake vrat za posamezen let. 

Na Švedsko bi se še vrnil, vendar ne v mesta ... totalna depresija! Aja, zaradi popolne zasedenosti mi ni uspelo obiskati nobene gasilske enote, sem pa naredil nekaj fotografij z gasilsko tematiko.

... gasilnik na prah v našem hotelu - zanimiva izvedba ...
... skandinavski tip pohištva - Brest pohištvo d.o.o.
... avla našega hotela
... ribja juha ...
... testenine ....
zanimivo - iz lesa spodaj narediti stol....
.. testenine na 101 način ...
o ja...seveda lahko :)
... sistem za ozelenitev stene ....
fire vagon :) ....
... 1xS9, 1xS6, 2x požarni prt in osnovna prva pomoč ....
... stockholm ponoči in v snegu ...
...
... še vedno sneži ...
... in obstali smo na tleh ....
... power kiss - brezžično polnjenje baterije mobilca na letališču Frankfurt ...



Ni komentarjev:

Objavite komentar