Band of brothers

Band of brothers

sreda, 16. februar 2011

Novosti: Gasilska disciplina-Fire Combat Slovenija 2011

V soboto 12. februarja 2011 je v prostorih PGD Postojna potekal 1. sestanek vodstva tekmovanja, tekmovalcev ter kandidatov za prireditelje tekem, ki bodo potekale pod okriljem Državnega prvenstva Gasilske discipline – Fire Combat Slovenija 2011. Sestanek je bil sklican z namenom, da se sestavi organizacijski odbor, ki bo odgovoren za izvedbo državnega prvenstva ter določi vse podrobnosti povezane z izvedbo tekmovanja, ki bodo pripomogle k višjemu nivoju in še večji prepoznavnosti omenjene gasilske discipline. 

Prvi del sestanka je bil namenjen predstavitvi same discipline Fire Combat, do sedaj veljavnih pravil, predlogov za spremembo pravilnika, osebne in skupne opreme ter opreme in orodja, ki se uporablja na tekmovanju in postavitve le-te na poligonu. Predstavljene so bile tudi organizacijske značilnosti in predlagane spremembe. V obeh sklopih se je opozorilo na najpogostejše napake, ki so se dogajale v prejšnji sezoni. Sledila je razprava vseh prisotnih, posebej pa velja omeniti temo, ki jo je izpostavil poveljnik PGD Moste Roman Koncilija. Predlagal je spremembo pravila, ki udeležbo na tekmovanju omogoča le gasilcem, ki imajo opravljen tečaj za nosilca izolirnega dihalnega aparata (IDA). Po obsežni razpravi predlog ni bil sprejet.

Določen je bil organizacijski odbor tekmovanja, ki ga sestavljajo naslednji člani:

ORGANIZACIJSKI ODBOR DRŽAVNEGA PRVENSTVA
GASILSKE DISCIPLINE - FIRE COMBAT SLOVENIJA 2011







IME in PRIIMEK
FUNKCIJA

1
Milan Dubravac


2
Jure Čokl
stiki z javnostjo

3
Andrej Tratnik
predstavnik tekmovalcev

4
Martina Modic
predstavnica tekmovalk

5
Rudi Gomboc
organizator

6
Darjo Šuligoj
organizator

7
Nejc Jesenko
organizator

8
Branko Pečelin
organizator

9
Purkart Klemen
organizator

10
Janez Kukovič
organizator

11
Iztok Vutkovič
organizator








Člani organizacijskega odbora so dokončno potrdili in sprejeli podrobnosti v pravilniku, ki je bil predstavljen v prvem delu sestanka. Glavne sprejete novosti, ki se tičejo same izvedbe vaje in opreme, so naslednje:

1. poleg do sedaj obvezne opreme, je po novem obvezna tudi podkapa.

2. uporablja se karabine z ustreznim varovalom.

3. uporabljajo se »novi« cevni pritrdilci brez ostrih kljuk. 

4. delovno vrv in torbico si tekmovalca pred nastopom zvijeta (pripravita) sama.

5. na startu je po novem samo črta, ki označuje startno linijo, orodje si lahko tekmovalca zložita v poljubni širini (prej v okvirju; ostala postavitev in prepoved dotikanja orodja in opreme ostane enaka).

6. pred vstopom v rov je postavljena podlaga z merami 0,8 x 1m, v tem prostoru mora biti tekmovalec na vseh štirih (dotik podlage z rokami in koleni), rov mora imeti klančino, da ne pride do zatikanja cevi. 

7. navezava ročnika je nujno s križnim vozlom; spodnja zanka, ki je pod spojko, ni omejena.

8. vzpenjanje tekmovalca po lestvi – držanje za prečke je obvezno.Vsakršno morebitno zatikanje cevi ali spojk ob steno in rov rešujeta tekmovalca sama. V kolikor se cev razpne jo je potrebno zapeti nazaj, sicer sledi diskvalifikacija. Med vračanjem proti stolpu je potrebno ponovno premagati steno oziroma se splaziti skozi rov.

9. tekmovalec pri napačno vpeti vrvni zavori lahko ponovi vpenjanje, dokler mu ne uspe pravilno vpenjanje.

10. če tekmovalcu pade osmica oziroma karabin s stolpa, lahko vzame rezervo ali mu svojo po spustu po vrvi nazaj pošlje sotekmovalec (tisto, kar je padlo, tekmovalec ne sme več uporabiti).

11. pri spustu s stolpa se mora tekmovalec z obema stopaloma dotakniti obeh prečk. 

12. na prostoru, kjer se tekmovalec spusti s stolpa, mora biti položena mehka podloga ali blazina, zaradi dodatne varnosti, v kolikor jo lahko organizator zagotovi.

13. lutka mora biti težka 70 kg, izvedba ni nujno originalna, je pa priporočljiva.

14. lutka mora biti prenesena v označeni prostor velikosti 2x1 m in se z nobeno okončino ne sme dotikati črt, dotik črte se kaznuje.

15. za vse kategorije se pri raztegu cevi uporabljajo »B« cevi.

16. v primeru, če med vlečenjem raznese »B« cev oziroma v cevi ni tlaka, imata tekmovalca na razpolago dve možnosti - ali bosta vajo ponavljala ali pa se jima ob odprtju ročnika določi  5 sekund pribitka.

17. v primeru, da se tekmovalcu sname pljučni avtomat, si ga mora namestiti nazaj na razdalji 2 m, preden nadaljuje z vajo.

18. zbijanje tarče poteka v prostoru, ki je označen (spredaj in zadaj v razmiku 2m je označena črta, na straneh prostor ni omejen) in se lahko začne, ko sta oba tekmovalca v tem prostoru.

19. metanje katerekoli opreme in nešportno vedenje nista dovoljeni in se kaznujeta z diskvalifikacijo ekipe.

20. na poligonu so v času nastopa dvojic prisotni le nastopajoča tekmovalca, sodniki ter uradni snemalci in fotografi.

21. organizator mora pred začetkom tekmovanja omogočiti ogled in morebitni preizkus poligona in opreme. 

22. organizator na posamezno tekmovanje sprejme največ 50 ekip.

23. tekmovanje poteka v vsakem vremenu.

    Določen je bil uraden naziv tekmovanja: GASILSKA DISCIPLINA – FIRE COMBAT SLOVENIJA 2011

    Vsaka ekipa, ki bo tekmovala za državno prvenstvo, bo na začetku tekmovalne sezone vplačala 10 €. Tako zbrani denar se bo porabil za izdelavo uradnih majic državnega prvenstva, sčasoma za nakup enotne opreme, kot je lutka, pritrdilci, torbice in drugo. Glavni medijski sponzor bo tudi v letošnji sezoni Revija 112, ki v nagradni sklad za zmagovalce v kategorijah prispeva 500 €. V ta sklad bodo prispevali tudi posamezni organizatorji tekem za državno prvenstvo, ki bodo iz prijavnine, ki bo za posamezno tekmo znašala največ 20 € na par, 5 € od prijavljenega para nakazali v denarni sklad (denar bo pri posameznem organizatorju, znana vsota glede na število prijavljenih bo pred zaključkom prvenstva dodeljena v sklad). Na posameznih tekmah organizatorji vsem podelijo priznanja za sodelovanje, najboljšim podelijo medalje. Podelitev ostalih nagrad je neobvezujoča in je odločitev posameznega organizatorja.

    Izdelana bo tudi nova uradna spletna stran tekmovanja www.firecombat.si, v kateri se bodo objavljale vse zadeve, povezane v zvezi s tekmovanji: pravila, opis tekmovanja, razpisi, organizatorji, rezultati, štartne liste, predstavitev ekip, tekmovalcev in drugo. Stran se bo redno ažurirala. Za to sta odgovorna Blanka Jakopin in Jure Čokl. Prijave na tekmovanja bodo možne tudi z uradne spletne strani neposredno na spletno mesto organizatorja. V sezoni 2011 bo za državno prvenstvo organiziranih 6 tekem, od tega bodo 4 najboljše posameznega para štele za razvrstitev v skupnem seštevku. V kolikor se katera od tekem ne bo izpeljala, se bo posledično prilagajalo tudi število tekem, upoštevanih v končnem seštevku in sicer po sledečem načinu: 6, 5 izpeljanih tekem – upoštevajo se 4 najboljši rezultati, 4 tekme – 3 najboljši rezultati, itd. Vse morebitne spremembe bodo objavljene na uradni spletni strani.  

    V primerjavi s preteklo sezono se bo spremenil tudi način točkovanja. Točke bodo dobile dvojice, uvrščene od 1. do 10. mesta, in sicer:

    1. mesto – 12 točk
    2. mesto -  10 točk
    3. mesto – 8 točk
    4. mesto – 7 točk
    5. mesto – 6 točk
    6. mesto – 5 točk
    7. mesto – 4 točke
    8. mesto – 3 točke
    9. mesto – 2 točki
    10. mesto – 1 točka

    Določeni so bili organizatorji, kraji in datumi tekem, ki bodo sodila v okvir tekmovanja in tekme, ki bodo vključene v točkovanje za državno prvenstvo. Tekme, ki bodo štele za državno prvenstvo so naslednje:

    • 16.04. 2011 PGD Tolmin
    • 07.05. 2011 PGD Ledine
    • 04.06. 2011 PGD Britof
    • 18.06. 2011 PGD Rakek
    • 27.08. 2011 PGD Žiri
    • 01.10. 2011 PGD Šentjur ne šteje za državno prvenstvo
    • 08.10. 2011 PGD Zagorje mesto
    Ostale tekme v sklopu tekmovanja Gasilska disciplina Fire Combat Slovenija 2011, ki pa ne bodo štele v točkovanje za državno prvenstvo:

    • PGD Idrija Gasilski izziv - 11.6. 2011 
    • PGD Škofja Loka – rezervni organizator
    • PGD Leskovec Gasilski boj – datum še ni znan

    Za org. odbor zapisali:

    Martina MODIC,
    Andrej TRATNIK
    Jure ČOKL

    Ni komentarjev:

    Objavite komentar