Band of brothers

Band of brothers

nedelja, 26. september 2010

.... itak spet o gasilcih :)

V petek sem tudi uradno pridobil naziv Bolničar ... tečaj sem opravil preko Rdečega križa Cerknica, kateri je v svojih prostorih na PP Cerknica organiziral predavanja in praktične vaje. Na koncu pa me je čakal še zaključni teoretični in praktični izpit, katerega so izvedli v Starem trgu. Zahtevno, veliko novega znanja, pričakovanj, ... vendar če te zanima je vse lažje!

V soboto so me čakale praktične vaje na ICZR Ig, katerih sem se udeležil skupaj z 7 kolegi iz PiGD Brest. Od začetka pa do konca vaj nas je močil, na trenutke pral dež .... drugi vikend v 14 dneh, ki je prinesel namočeno in neskončno težko intervencijsko obleko, premočene rokavice in s tem belo nagubane prste :) Vaje same so bile dokaj zanimive - moje mnenje: kljub temu, da smo ga včasih pocitrali se mi zdi, da so namenjene predvsem manj izkušenim gasilcem ... jih pa priporočam vsem društvom. Naj zberejo operativo in vsaj enkrat na leto pošljejo na tovrstno usposabljanje - tistim, ki so manj aktivni bodo pomagale obuditi znanje. Prinesejo pa tudi izmenjavanje izkušenj in spoznanj. Hrana na IZCR Ig je pa še vedno zakon :)

Zvečer pa še v gasilski dom na Rakek, kjer sva z bratom "končno" dočakala uradni sprejem v operativo PGD Rakek s podpisom svečane izjave: Klemen Purkart izjavljam, da bom kot član gasilske enote gasilsko službo opravljal vestno in požrtvovalno! Tisti, ki me dobro poznate veste, da se ni za bati in že komaj čakam! S tem podpisom se je končal dolg in mučen prestop iz moje prejšnje enote ... žal se moja pripravljenost za delo ni ujela z nekaterimi! Mi je pa žal za mladino, predvsem pripravnike ... upam, da bo nekdo še naprej delal z njimi in jim posvečal svoj čas! OK, sedaj pa dosti....

Seveda se vam dolžen še povzetek naslednjega poglavja iz knjige Euro Firefighter: Fire Tactics and Training Manual ... tokrat nekaj o PREZRAČEVANJU (predvsem o naravnem).

Avtor naprej navede razliko med Ameriškim in Evropskim načinom ventilacije. Gasilci iz Evrope omejeno uporabljajo prezračevanje, pa še takrat dobro premišljeno. Večkrat uporabijo anti-ventilacijo: to je zapiranje pretoka zraka in s tem omejevanja ognja v prostorih ... tu pride do izraza sama razlika v konstrukciji stavb (EU - beton, jeklo; ZDA - les). Z pametno anti-ventilacijo preprečujemo tudi možnost nastanka backdrafta in raznih dimnih eksplozij movie Backdraft. Ameriški način prezračevanja pa je bil do uvedebe SOP (standardnih operativnih postopkov) in pravil taktične ventilacije dokaj preprost: razbiti čim več oken, narediti čim več odprtin za izhajanje toplote in dima.

V nadaljevanju avtor navaja, da poznamo tri vrste prezračevanja - ventilacije:
1. Ventilacija za življenje: za čiščenje evakuacijskih poti, dovajanje zraka ujetim in olajšanje dela reševalnim ekipam (prezračevanje v vertikalni smeri - odprtine v strehi, požarna okna nad stopnišči). VES princip: V-ventilacija, E-enter (vstop), S-Search (preiskovanje oziroma iskanje).
2. Ventilacija zaradi ognja: pri gašenju z vodo se ustvarja para, katero moramo odvajati iz mesta gašenja.
3. Ventilacija za varnost: omejena uporaba, če v prostoru ni žrtev ... ko požaru primanjkuje zraka se začne tlenje z veliko dima - to pa predstavlja nevarnost za povratni udar (backdraft). Če se v tak prostor dovaja zrak je prostor varnejši za vstop, kljub povečanemu ognju.

Pravila za horizontalno ventilacijo - pravila oken:
1. ne razbij stekla, dokler ne dobiš ukaza od vodje,
2. če si v ekipi za prezračevanje javljaj lokacijo prezračevalnih odprtin in čas nastanka,
3. ne razbijaj oken, če je veter v hrbet premočan,
4. ko razbiješ steklo poskrbi, da je razbito v celoti in ni ostankov stekla v okenskem okviru,
5. nalogo se opravlja v popolni zaščitni obleki z IDA

Tveganje pri ventilaciji:
1. povečanje jakosti gorenja,
2. gasilce in civiliste lahko ujame hitro napredujoći ogenj,
3. povečanje dima v zgradbi,
4. razpihovanje ognja - predvsem žarišč

Tveganje pri ne-ventilaciji: 
1. močno zadimljeni prostori,
2. visoka vročina, tudi pri tleh,
3. slaba vidljivost,
4. naraščanje CO,
5. možnost nenačrtovane ventilacije pri vstopu gasilcev - backdraft

Toliko o prezračevanju - res na kratko, v knjigi so postopki in primeri razloženi res natančno in podrobno. Naslednje poglavje pa govori o omejenem številu prvih enot na mestu - natančneje navaja postopke in delo z skupino (trije gasilci).

Ni komentarjev:

Objavite komentar