Band of brothers

Band of brothers

torek, 21. september 2010

Poplave Cerknica, Rakek 2010

Narave ne moreš premagati, lahko se ji samo prilagajaš!

To je še kako držalo ta vikend, ko so območje celotne Slovenije zajele močne padavine - posledično je prišlo do naraščanja potokov, rek, hudournikov,... voda je preplavljala in uničevala vse kar je dosegla s svojo razdiralno močjo. Ta moč se je pokazala tudi na območju GZ Cerknica, ko je poplavljalo od Cajnarjev, Begunj, Cerknice, Dolenje vasi in Rakeka. Prvi znak, da bo dan še dolg in naporen se je pokazal v soboto 18.9. ob 5:00 uri zjutraj, ko me je zbudil klic s pozivom v gasilski dom PGD Rakek. Ne da bi moja gospodična opazila, sem se oblekel in pobral proti Rakeku ... že vožnja do gasilskega doma je vzela precej moje koncentracije - cestišče polno vode, nekje tudi do 5 cm! 

Pridem v dom, oblečem v intervencijsko in že nas gre 6 proti Podskrajniku, kjer je zalilo dovozno rampo industrijske stavbe. Ob prihodu na lokacijo nas pričaka PGD Cerknica in prvi bazen v naši občini :) Zgrešeni arhitekturni načrti in odvodnjavanje so napolnili rampo z vodo v višino čez meter, poplavljeni so bili že elektromotorji za dvig in spust rampe, do prelivne točke pa je manjkalo samo še 5cm. Dve motorni in tri potopne črpalke so imele dela za dve uri ... tako, da nas je ob zaključku intervencije pričakala že jutranja "zarja" - in pogled v nebo je potrdil, da nas čaka sra...! 

Po povratku v dom pospravimo opremo, še eno pametno rečemo in se poslovimo z željo, da se danes ne vidimo več. Praznje marnje! Med sprehodom s psom me ob 7:30 prekine sms s pozivom, da se naj zglasim v PiGD Brest, kjer nam poplavlja tovarno. Hajd in gremo proti Cerknici ... pričaka me popljavljen gasilski dom in skoraj odplavam do omarice z mojo opremo - drugače mirna Cerkniščica je zalila samo škornje. Preverimo stanje po proizvodnji in ker ne zaliva prostorov, naraščajoče vode pa z zunanje strani ne moremo ustaviti, prav tako pa ni ogroženo imetje, se počasi odpravim proti še topli postelji. 

Ni hudič, da me malo pred Rakekom dohiti poziv, da se naj zglasim v PGD Rakek - takoj! Pa itak, in že spet tiščim gas do podna. Seveda mi Fabia ne ostane dolžna in kmalu javi, da je nekaj narobe z motorjem - vklopi se luč za delovanje motorja, katere zaradi pogostega brezveznega vklapljanja ne jemljem več resno :). Že tretjič v parih urah se oblačim intervencijsko obleko, počakamo še par operativcem in veselo proti Cerknici. Po prihodu na štabno mesto (pohvalno hitro se je organiziralo štabno vodenje) dobimo nalogo, da zaščitimo hiše na Cesti na jezero, kjer je že poplavilo kleti. Del ekipe se loti črpanja vode, ki pa je skoraj nemogoče in brezupno zaradi neprestanega vdora podtalnice iz potoka. Nekako nam le uspe začepiti in omejiti dotok ... tako, da je črpanje vsaj malo uspešno. Drugi del ekipe pa s pomočjo stanovalcev  (vsaka vam čast!) začne pripravljati obrambi nasip, ki naj bi zaščitil ulico. Ročno se napolni nekaj čez 100 vreč s peskom, položi folijo in oblikuje nasip. Kmalu je voda vsepovsod, tudi v škornjih in obleke so kljub dežnim plaščem premočene. Grejemo se s čajem in kavo ter neprestano prečrpavamo vodo, kontroliramo nasipe in postavljamo nove. 

Končno malo pred 16:00 uro popoldne dočakamo menjavo iz društva. Sledi prepotrebna pavza: tuš, malica, wc, suhe cunje in malo počitka. Nato pa spet: TAKOJ V GASILSKI DOM! Itak, saj nismo drugega pričakovali. Zaradi drugega vala močnih padavin je voda skokovito narasla in grozila, da prestopi protipoplavni nasip ... postopek se ponovi.: ročno polnjenje vreč (spet preko 100 kosov), dviganje starega nasipa in postavljanje "druge obrambne črte" tik ob hišah, kjer že grozi prelita voda. In tako naprej vse do jutra, ko nas prestavijo še do Komunale, kjer črpamo vodo iz njihovih prostorov. Ker še vedno ni zadosti sledi "depešta", da se naj prestavimo na Rakek, kjer se kolegi iz PGD Unec že celo noč ukvarjajo s poplavljanjem Škocjanske ulice. Postavimo nekaj nasipov, pregledamo in očistimo jaške in čakamo ... hvalabogu dež pojenja in nivo vode ne narašča več. Ob 8:00 sledi menjava iz društva in naša ekipa se lahko vrne v dom, pospravi opremo, preobleče in .... končno spije zaslužen pir! Na terenu nas zamenjajo ekipe iz društev, katera so bila do sedaj samo v pripravljenosti. Naš vikend je po 29 urah končan! 

Najbolj žalostno pa je, ko zvečer poslušam poročila se najdejo "pacienti", ki v tretjem nadstropju stolpnice jokajo, da so odrezani od sveta in jim gasilci ne pomagajo! Spet nekdo drug pravi, da že cel dan čaka gasilce in nihče ne pride - vode pa za en vzorec! Pa še nekaj pametnih izjav, ki te pogrejejo ...ena od njih: gasilci niso več dobrodošli pri moji hiši! Mislim?! Če bi bil v tistem trenutku tam bi nekoga zabil v zemljo! Ne bom več komentiral, ker si ti ljudje ne zaslužijo.... hvala vsem tovarišem gasilcem, ki so ta vikend požrtvovalno služili ljudstvu in vsem prijaznim ljudem, ki so kljub lastni stiski še našli čas in nam postregli s čajem! Hvala!

Ni komentarjev:

Objavite komentar