Band of brothers

Band of brothers

ponedeljek, 23. avgust 2010

Kodeks etike Slovenskega Prostovoljnega gasilstva

Pa si poglejmo ta pomemben kodeks, kateri ureja odnose med gasilci v društvu, med gasilskimi enotami in ostalimi službami. Po mojem mišljenju bi si mogli vsi prostovoljci dobro prebrati ta kodeks - ter ga potem spoštovati. Ker pa ga ne, pa imamo tako kot imamo :)

Kodeks etike slovenskega prostovoljnega gasilstva ni zbirka predpisov, temveč hrbtenica pokončnosti, ki je značilna za odnose dobrih ljudi, povezanih na področju humanitarne gasilske dejavnosti. Bistvo etike je: enakopravno sodelovati, graditi in ustvarjati, ne škoditi drugim in vse opravljati kulturno, z znanjem in spoštovanjem. Kodeks etike prostovoljnega gasilstva vsebuje načela, v katerih ureja medsebojne odnose, odnose med prostovoljnimi in poklicnimi gasilci in drugimi, s katerimi se prostovoljni gasilci srečujemo pri opravljanju javne gasilske službe. Kodeks temelji na etiki demokratične družbe, načelu humanosti in pravnem redu Republike Slovenije.

SPLOŠNE DOLOČBE

1. člen
Kodeks etike slovenskega prostovoljnega gasilstva je izraz volje in spoznanja prostovoljnih gasilcev o nujnosti zakonitega, strokovnega, poštenega, humanega in prijaznega ravnanja pri izvajanju vseh nalog, ki jih opravljamo prostovoljni gasilci, in k temu zavezuje vse prostovoljne gasilce.

2. člen
Prostovoljni gasilec v okviru svojih nalog in pristojnosti opravlja javno gasilsko službo prostovoljno in je, kadar je to potrebno, na voljo ljudem, ki so potrebni pomoči.

TEMELJNO NAČELO

3. člen
Prostovoljni gasilec mora pri izvajanju nalog upoštevati veljavne predpise ter vrednostni odnos do humanih, moralnih, etičnih in drugih vrednot ter načel, ki določajo vlogo prostovoljnega gasilstva v državi.

HUMANOST

4. člen
Pri intervencijah se prostovoljni gasilec srečuje z udeleženci nesreč, s katerimi mora ravnati skrajno pazljivo in humano. Posebno pozornost mora posvetiti poškodovanim osebam, ki potrebujejo dodatno pomoč.

STROKOVNOST

5. člen
Prostovoljni gasilec se za opravljanje nalog izobražuje, strokovno usposablja in izpopolnjuje, širi splošno razgledanost in razvija tista znanja, ki so potrebna za učinkovito in strokovno opravljanje nalog. S strokovnim pristopom na intervencijah si povečuje ugled in zaupanje javnosti.

UGLED

6. člen
Prostovoljni gasilec, ko se istoveti s pripadništvom gasilski organizaciji, varuje s svojim vedenjem vrednote bogate preteklosti gasilske organizacije in utrjuje oseben ugled ter ugled slovenskega prostovoljnega gasilstva tako, da skrbi za svojo osebno urejenost, kot to določajo Pravila gasilske službe z doslednim, strokovnim, humanim ter prijaznim pristopom pri opravljanju svojih nalog.

MEDSEBOJNI ODNOSI

7. člen
Odnosi med gasilci temeljijo na tovarištvu, medsebojnem spoštovanju, določenem hierarhičnem redu, vzajemni in solidarni pomoči, strpnosti in iskrenosti ter medsebojnem zaupanju in dostojanstvu.

8. člen
Odnosi med prostovoljnimi in poklicnimi gasilci temeljijo na medsebojnem spoštovanju ter strokovni pomoči in sodelovanju.

SPOŠTOVANJE KODEKSA

9. člen
Slovenski prostovoljni gasilci so dolžni spoštovati ta kodeks. Moralno odgovornost za kršitev kodeksa obravnava častno razsodišče, kot to določa statut gasilske organizacije.

Ogenj v strehi?!   :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar