Band of brothers

Band of brothers

torek, 24. avgust 2010

Gremo v gore - Triglav (priprava)

Ko mene nekaj prime, me prime zelo močno! Po eni strani zna biti ta moja lastnost težava za moje najbližje, po drugi strani pa prednost saj ne odneham kar tako. Trenutno ali spet sem nazaj v fazi gorništva ... imel sem kar veliko pavzo od zaključka srednje šole do letošnjega leta. Z izjemo manjših izpadov s kolegi iz službe - nočni pohodi ob polni luni. Tako greva ta četrtek z Vidom na našega očaka - Triglav (2864m). Ker sem se danes ukvarjal kaj in kako spraviti v nahrbtnik sem se odločil, da Vam olajšam in nekaj zaključkov napišem. Dilema je bila kako spraviti to....


v nekaj primernega - recimo nahrbtnik, kateri bi bil čimbolj ekonomično in ergonomično napolnjen. Predvsem pa kaj dati noter, da ne bom nosil brez veze gor. Pri tem pa ne ostal brez česa nujno pomembnega ... namreč ne gre se zafrkavati z gorami, saj vemo kako gre izrek: "gora ni nora, nor je tist ku gre gor!" 

Pri zlaganju stvari v nahrbtnik predvsem pazimo na razpored stvari v nahrbtniku, tako damo: lažje stvari na dno, težje stvari ob hrbet, lažje stvari pa spet na zunanjo stran in vrh. Če šele začenjamo hoditi v gore vzemimo s seboj nekaj več opreme. Izkušnje (pa še kaj drugega) nas bodo učile, katero tovorimo preveč in katero premalo :) ... za vso opremo pa velja, da jo je treba pred odhodom preveriti in ustrezno pripraviti. Med taka opravila prav gotovo sodi pregled plezalnega pasu, čelade, samovarovalnega kompleta, baterijske svetilke, pregled vezalk na gojzarjih,...itd. 

Če se lotimo zahtevnih in zelo zahtevnih poti (delitev poti po Sloveniji) bomo potrebovali tudi dodatno tehnično opremo - ne da je nujna, je pa priporočljiva! Tako bomo potrebovali: čelado, plazalni pas, samovarovalni sestav in zaščitne rokavice (jeklenice znajo biti naporne za nezaščitene dlani). 

Če pri hoji uporabljamo pohodniške teleskopske palice, en manjši nasvet: na prvih turah pustite palice doma - tako se bodo noge privadile svojemu "delu" in bo korak zaneslivejši in varnejši. Nedvomno pa palice pomagajo pri razbremenjevanju kolen, hkrati pa zaposlijo tudi mišice ramenskega obroča.

Oprema, ki jo imamo med turo na sebi ali pri sebi:
- spodnje perilo ... itak! oziroma za vse ni samoumevno :)
- bombažne nogavice (bombaž je trpežen in vodovpojen)
- volnene nogavice
- dolge pohodne hlače
- majica s kratkimi rokavi
- puli z visokim ovratnikom (po potrebi)
- gojzarje
- nahrbtnik z osebnimi dokumenti

Oprema, ki jo imamo med turo v nahrbtniku:
- rezervno perilo in oblačila,
- kratke hlače
- vetrovko, kapo, rokavice in gamaše
- zaščito pred dežjem
- prva pomoč, zaščitna krema za sonce, sončna očala
- plastenka s pijačo
- zemljevid gorske skupine v merilu 1:25 000, kompas, kemični ali navadni svinčnik
- vrečka za smeti
- čelna ali navadna svetilka
- toaletni papir ... včasih bolj pomembno od prve pomoči :)
- hrana v posodi ali vrečki (količina pogojena s trajanjem ture)
- železna rezerva (hrana, ki jo imamo s sabo - uporabimo pa jo le v primeru skrajne nuje)

Meni je uspelo - vsaj po spodnji sliki sodeč, upam da bo tudi vam :) .... manjkajo sam še čelada, pas in samovarovalni sestav - potem pa pot pod noge.








4 komentarji: