Band of brothers

Band of brothers

petek, 6. avgust 2010

Fire Combat vs. Firefighter Combat Challenge


FC ali Fire Combat ali Gasilska disciplina (v tej disciplini se tekmuje v Sloveniji in na Hrvaškem) je najtežje gasilsko tekmovanje, ki je po izkušnjah iz zadnjih dveh let čedalje bolj zanimivo tudi širši javnosti. Zakaj? Tekmovanje od para tekmovalcev zahteva prav vse; fizično in psihično kondicijo, požrtvovalnost, znanje in srce! Prav to zadnje se najlepše izkaže pri športnem spodbujanju prav vseh tekmovalcev tako s strani navijačev kot samih tekmovalcev. Vse to so vrline, ki so najbolj cenjene v gasilstvu in hkrati premalo cenjene v današnjem svetu.


FCC ali Firefighter Combat Challenge pa je tekmovanje, katero izvira iz Amerike in je bilo prvotno namenjeno preizkusu kandidatov za poklicne gasilce. Zaradi specifičnost pa se je preizkus kmalu razširil v tekmovanje, v katerem je glavna nagrada čast. Letos bo prvič to tekmovanje potekalo tudi v Sloveniji. Radovljiški gasilci so namreč uspeli pridobiti licenco za Slovenijo in bližnje države - tako, da se vsi vidimo 11.9. v Radovljici! Več na http://www.gasilci-radovljica.si/

Vabilo na FCC Radovljica 2010
V Sloveniji je eden izmed glavnih začetnikov tekmovanja, nekakšni »idejni oče«, Tomaž Ažbe (poklicni gasilec GBL), kateri je ameriško tekmovanje prilagodil slovenskim razmeram.

Za tiste, ki še ne veste kako FIRE COMBAT poteka kratka predstavitev. Sama proga je sestavljena iz treh vsebinskih delov, ki so smiselno vzeti iz gasilskega vsakdana v Sloveniji. Prvi del proge zajema naslednje naloge: spenjanje 5 C cevi (premer 52mm) in ročnika med seboj ter pripenjanje na motorno črpalko, preskok tarabe (ovira visoka 1,80m), premagovanje 6m dolgega tunela, vzpon po lestvi na 6m visok stolp, navezava  ročnika in vleka cevi na stolp.  Skupna dolžina prvega dela proge je okoli 35m. Drugi del je sestavljen iz spusta s stolpa (po vrvi s pomočjo osmice ali katere koli druge priprave za spust po vrvi) in prenosa 70kg lutke na 35m oddaljen označen prostor. Tu kjer se konča drugi del proge pa se začne najbolj naporen del proge: vleka treh B cevi (premer 75mm) polnih vode pod tlakom v dolžino 30m do označene ognjene črte. Šele ko sta oba tekmovalca v označene prostoru smeta zbiti s tarčo, katere padec označuje tudi konec tekmovanja. Tekmovalca tekmujeta v popolni intervencijski opremi z izolirnim dihalnim aparatom in masko. Vsa ta oprema med samim tekmovanjem gasilca obremenjuje še z dodatnimi 15-20kg s katerimi mora premagati celotno progo. Posebej pa je potrebno poudariti, da na tekmovanju tekmujejo tudi ženske v mešani kategoriji in suvereno premagujejo progo – proga se razlikuje le na koncu, ko vlečejo C cevi namesto B. Nekaj ekip se z lahkoto kosa po časih tudi z najmočnejšo kategorijo A pri prostovoljcih in poklicnih gasilcih. Skratka tekmovanje zanimivo za oba spola, vzeto tudi s strani navijačev. Letos v Sloveniji prvič poteka »Pokalno tekmovanje Slovenije«, katero zajema 4 tekmovanja na različnih lokacijah po naši domovini. Za skupno zmago se bo štel povprečni čas najboljših treh tekem. Lokacije in datumi, kjer bodo potekala tekmovanja so: Kranj 5.6., Škofja loka 3.7., Cerknica 18.9. in Zagorje ob Savi 9.10. Seveda pa bo vmes še nekaj tekmovanj, ki ne bodo štela za pokal: Ledine, Idrija (Gasilski izziv), Reka (HR),… Slovenske ekipe tako tekmujejo tudi na Hrvaškem in dosegajo vidne rezultate. Za primer Reka (HR), kjer so v letu 2009 prve štiri mesta zasedale Slovenske ekipe, med prvo petnajsterico pa je bilo še dodatnih 5-7 ekip. Z zglednim sodelovanjem s Hrvaškimi gasilci krepimo medsebojne odnose in dokazujemo, da Gasilstvo in ogenj ne poznata meja!

FC v Reki (HR)
FC Bale (HR) .... jaz in Aleš
FC Bale (HR) ... midva po tekmovanju
FIREFIGHTER COMBAT CHALLENGE pa se začne ob vznožju stolpa. Cevi se ne sme dotikati pred štartom. 7,62 cm cev in prevleko (skupaj 19 kg) se lahko nosi na kakršen koli način, potrebno ju je odložiti v zabojnik na vrhnjem nadstropju, tako da se noben del ne dotika tal (vse je v zaboju). Sledi vleka bremena v nadstropje, kjer se uporablja 19 kg težek zvitek cevi večjega premera in 16 mm statično vrv. Tekmovalec ne sme stati drugje kot na vrhnji ploščadi, ko dviguje cev. Manever je dokončan, ko cevi ni več na ograji na zgornji ploščadi in je položena v zabojnik na vrhnjem nadstropju. Pri spustu s stolpa je potrebno stopiti na vsako prečko (stopnico), pri tem se je potrebno držati za ograjo. Po spustu sledi manever nasilnega vstopa, kjer se uporablja Kaiser Force Machine (simulator sekanja oz. klada). Uporablja se 4 kg težko plastično kladivo (bat). Tekmovalec mora z obema nogama stati na diamantni površini in potiskati (udarjati) sani, to je 72,5 kg težko jekleno gred dolžine 1,5 m. Ko je klada na označenem mestu mora tekmovalec premagati 42,6 m dolgo slalomsko progo, brez da zgreši ali prevrne katero koli oviro (vključno s tarčo). Ko je cevni nastavek povlečen skozi nihajna vrata (takrat prečka linijo 22,8 m), tekmovalec odpre cevni nastavek, zadane tarčo z vodnim curkom, zapre cevni nastavek in položi cevni nastavek na tla. Tekmovalec lahko nadaljuje na naslednjo nalogo reševanja žrtev. 79,4 kg težko lutko Simulaids, Inc. Rescue Randy® je potrebno dvigniti in vzvratno zvleči v dolžini 30,5 m. Čas se ustavi, ko oba,tekmovalec in žrtev, prečkata ciljno črto.  


Za konec naj povabim vse, da si vzamejo čas in pridejo pogledati in podpreti svoje gasilce na eno izmed tekmovanj. Obljubljamo, da Vas ne bomo pustili domov razočarane temveč navdušene nad novim »adrenalinskim« tekmovanjem Slovenskih gasilcev.
 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar