Band of brothers

Band of brothers

nedelja, 17. junij 2012

Veteranska na Nanos IV+/III,II

Včeraj ponovno na Nanos, ki je zadnje čase moj pogosti cilj. Predvsem zaradi bližine in relativno malo porabljenega časa za lepo turo. Trenutno si res ne morem privoščiti kakšne ture v Julijcih, KSA,... čeprav jih že močno pogrešam! Vendar vse ob svojem času ...

... Veteranska na Nanos, levo strma Mladinska pot ...
Po manjših jutranjih zapletih z Vidom (težko jutranje vstajanje) le parkirava na parkirišču pod Nanosom. Mimo začasnega pašnika s kravami se povzpneva po pobočju Nanosa proti izhodišču - krave so očitno še nevajene ljudi ali pa že imajo izkušnje z to vrsto živali, zato se raje umikajo. So pa od Milke, črno bele, z malo domišljije roza. Do razcepa Strme poti in Mladinske poti na Nanos sva v 15 minutah, mogoče še kako minuto prej, saj na začetku poti tempira Vid. Tempo je hiter, izborim si le trenutek prediha nekje prej. 

Pot zapustiva pri prvem melišču, od tu strmo navzgor z že znanim postopkom: dva koraka gor, en dol, ...itd. Na srečo je del melišča tudi z večjimi skalami, tako da vzpon nadaljujeva tam ... z orientacijo ni problemov, saj je vstop v smer naravnost navzgor. Po dobrih 10 minutah sva na vstopu, kjer se opremiva in privoščiva nekaj minut oddiha. Glede na prejšnji dve smeri je tu začetek lažji, tista IV+ pa se pojavi višje. Proti koncu najdem tudi kaminček, ki ga z veseljem zlezem. Skala je raznolika, od kompaktne pa do krušljive ... najbolj pa uživava na travnatih policah, kjer si z veseljem privoščiva poležavanje. Za vse smeri so značilne prav te police, nekje tudi porasle z drevjem, katere presekajo skale. Vmes si ogledujem tudi raz levo od smeri, proti Vipavski dolini. Še malo bolj v levo je Kmečka smer, katera se tik  pod vrhom priključi temu razu. Res me mika, mogoče celo toliko, da danes popoldne skočim pogledat? 

... pogled na smer naravnost navzgor, pred nama pa melišče ...
... iščeva večji šoder, gre neprimerno lažje ...
... prvi skok, za ogrevanje ...
... pogled proti nadaljevanju ...
... pokaže se tudi sonček ...
... uživanje na sončku in razgledih proti slovenski obali ...
... tule so se mojstrsko sprehajali gamsi ...
... eden izmed zadnjih raztežajev z lepim plezanjem ...
.... levo po dobri skali, še par metrov in sva na soncu ...
Pred zadnjima dvema raztežajema dobiva sms, najprej zapiska meni, nato še Vidu - dimniški požar, Rakek. Pozivnika pa neusmiljeno piskata doma. No fino, pa še intervencijo sva zamudila - sva pa testirala prejem sms poziva na Nanosu! Misli so že pri kolegih: kdo gre, kaj je, kje je, ...? Vendar se ne pustiva motiti preveč dolgo časa, uživava še v zadnjih metrih in malo pred 10:00 zlezeva iz smeri. Na že standardnem mestu si privoščiva počitek, pospraviva opremo in uživava v razgledu. Spust opraviva po Strmi poti, čez pol ure sva že v avtu in napoti proti Rakeku. Še pivo in zgodba je končana ... do naslednjič.

... t.i. standardno počivalno - uživaško mesto
... prečenje travnatih vesin proti sestopu po Strmi poti ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar