Band of brothers

Band of brothers

petek, 1. april 2011

Gasilci, Gasilci, Gasilci,...na polno!

V četrtek, 31.3. smo imeli intervencijo na železniški postaji Rakek - prišlo je do vžiga premoga na vlakovni kompoziciji, katera je peljala proti Ljubljani. Po prihodu se je najprej zahtevalo odklop električnega  toka. Zakaj? Enosmerni tok, velika napetost,... itd. ne deluje blagodejno na gasilca z ročnikom in vodo v cevi. Ob čakanju na prihod dežurne skupine SŽ se človek zave, kako hiter odzivni čas imamo gasilci ... tistih  največ 15 minut je blazno hitro v primerjavi z SŽ. Tudi po prihodu ekipe je bilo potrebno počakati na prihode vseh potniških vlakov, počakati na premik kompozicije na slepi tir,.... Po skoraj eni uri čakanja smo končno dobili potrditev, da je tok odklopljen in lahko začnemo z gašenjem. S tipanjem po zunanjih stenah smo ugotovili gorenje/tlenje na treh vagonih. Z klasičnimi ročniki se je začelo globinsko zalivati premog, pri tem moraš biti pazljiv na udiranje...en dva tri in že si lahko do kolen ali čez v premogu ... predvsem pa na to, da ne dobiš vsega v obraz. Ni nevarno, si pa umazan! Vmes je prišla na lokacijo še Policija, katera je popisala parkirana vozila na intervencijski poti/ploščadi v okolici slepega tira ... po pravici povedano sploh ni nikjer označeno, da je parkiranje prepovedano, da je kje kaka intervencijska pot,...itd. Pa naj bo ... Zaradi firbcanja smo ostali brez triopan-a. Še dobro, da ne brez kakega gasilca .... če pa je vse kaj drugega zanimivo kot pa promet in prometna varnost. Vmes smo dobili termo kamero s katero se je ugotovilo požar še na četrtem vagonu, brez kamere ga nebi nikoli zaznali. 

... gašenje premoga na vagonu (foto: Ileršič Matjaž) ....
.... trije klasični napadi preko lestev na vagon (foto: Ileršič Matjaž)
... gašenje in odkrivanje žarišč (foto: Ileršič Matjaž)
.... temperatura pada....
Še isti dan popoldne smo izvršili redni pregled na podjetju Valkarton Kartonaža Rakek. Med obhodom poskušamo ugotoviti in zabeležiti čim več nepravilnosti in nevarnosti, katere niso v skladu z požarnim načrtom in so potencialno nevarne za podjetje. Vse to se v obliki zapisnika pošlje vodstvu podjetja in varnostnemu inženirju, kateri ukrepajo naprej z namenom, da se napake odpravijo.

V petek, za dan norcev, smo imeli manjšo delovno akcijo ... v orodišče se je montiralo dodatne shranjevalne police, počistilo se je okolico gasilskega doma in pospravilo skladišče. Pregledalo in uredilo se je še vozila, predvsem dopolnilo z gorivom in pregledalo delovanje črpalk. 

... shranjevalne police levo in desno nad omaricami...
... garaža in garderobne omarice ...
... GVV-1 in GVGP-1 ...
Gasilski dom in vozili....
Toliko za danes, čez nekaj dni pa več o treningu za FC, rednih operativnih vajah (tokrat na temo Nevarnih snovi), .... pa še o čem. Ostanite v cvetju!

Ni komentarjev:

Objavite komentar