Band of brothers

Band of brothers

nedelja, 3. april 2011

O Gasilcih, 1.sezona, 4.del..... :)

Pa začnimo nov zapis z novo intervencijo, katere se v zadnjih dneh vrstijo iz dneva v dan. Očitno se je obnovilo rastje ob železniški progi, katero je v večini pogorelo pred približno tremi leti. Pa gremo spet od začetka ... vlak - požar, vlak - požar, itd. K temu pripomore tudi vroče in suho vreme, katero je dodobra osušilo okolico železniške proge.Tokrat je zagorelo v od železniške postaje cca. 700m oddaljenem vseku. Preden smo našli lokacijo so bile cele "orgije" ... napačne informacije, katere so nas prisilile v iskanje požara po celotnem odseku proge. Šele kasneje se je po izdajalskem dimu odkrilo lokacijo požara. Ob našem prihodu je bil požar že polno razvit. Plameni so že "lizali" krošnje borovega gozda, na mesta je prehajal v podtalni požar. Prva letošnja "prava" intervencija pri požarih v naravi! Zaradi težko dostopnega terena se je začelo gašenje z naprtnjačami in požarnimi metlami ... šele kasneje se je uspelo Nissanu (GVGP-1) prebiti v bližino in lahko smo uporabili VT. Posebnost te intervencije je bilo odstranjevanje "švelerjev", kateri so služili za zaščito pred padajočim kamenjem, in razbijanje le teh s sekiro. Edino tako nam je uspelo pogasiti vsa žarišča v njih ... mater, neverjetno kako težko je pogasiti te tramove!

Gašenje na zelo težko dostopnem terenu
Dehidracija je bila velika ....
Bok požara, na tleh veliko humosnega materiala ...
Pogled na požarišče iz zgornjega robu ...
Gašenje z naprtnjačami
Gašenje z VT napadi
Gašenje ograje iz "švelerjev"
Dokler imamo smisel za humor ni nič pretežko ;)
V nedeljo, 3.4.2011 smo imeli redne mesečne operativne vaje na temo Nevarne snovi - delo z improviziranimi sredstvi. Zapeljali smo se v industrijsko cono Podskrajnik, kjer smo pregledali obstoječo opremo za NS in določil, kaj bi bilo potrebno dokupiti. Sledila je vadba postopkov dela z improviziranimi sredstvi in na koncu zaključna vaja. Zaključek: če nisi koncesionar, če nimaš specialne opreme za delo z NS, če je potrebno .... je improvizacija zakon, res veliko se lahko naredi z njo. Seveda vse do določene meje in za določene snovi!

Razlaga poteka vaj
Sredstva za posredovanje pri nesrečah z NS
Tesnenje jaškov z polivinilom in peskom
Priprava VT napada s peno
Lovilec iz B cevi in polivinila
Požarna zaščita s peno

Popoldne smo šli še v Idrijo, kjer smo imeli kondicijski trenig za prihajajoče FC prvenstvo. Sprva je bil planiran še trening na progi, vendar je zaradi posledic nepravilne obutve (pri nekaterih kot sem jaz!) odpadel. Izvedli smo 8 km pohod po "Ključih" z dodatno obremenitvijo 20kg, katere smo nosili v nahrbtnikih. Ker gasilski čevlji (kljub temu da so Haix) niso namenjeni tako dolgim pohodom brez dodatnih bombažnih nogavic me je ob povratku ožulilo. Poleg tega se me je prijelo še nekaj sonca in tudi uteži v nahrbtniku niso bile argonomsko razporejene ;) Za drugič vemo kaj je potrebno popraviti. Drugač pa bomba! Preznojil se toliko kot že dolgo časa ne: obremenitev in toplo pomladansko vreme delata čudeže! Za regeneracijo poskrbel z mrzlim Laškim pivom.

Uteži v nahrbtnik in gremo ....
... sprva zlahka in nasmejani ...
... nato pa po soncu in čedalje težje ...
... na vrhu so sledile sklece ...
... povrnil se nam je tudi smisel za humor ...
... na koncu smo še malo vlekli gumo po dvorišču

Ni komentarjev:

Objavite komentar