Band of brothers

Band of brothers

nedelja, 17. april 2011

FC Tolmin, 16.4.2011

Končno se je pričela že malo težko pričakovana sezona tekem za državno prvenstvo v Gasilski disciplini - Fire Combatu. Začetek je pripadel PGD Tolmin, kateri v letošnjem letu praznuje tudi 130 letnico obstoja. Tekma je potekala v spremenljivem vremenu, niti ne preveč vročemu, kar je bilo za tekmovalce čisto sprejemljivo. Tekem pod žgočim soncem bo še precej in še bo vroče. V vseh pogledih! Pozna se, da se je borila prva tekma ... razen že znanih favoritov in nekaterih, ki so se pripravljali že dalj časa, so delovale ostale ekipe dokaj povprečno oziroma so se šele začele ogrevati ... vem pa, da bo v nadaljevanju čisto drugače in se bodo časi popravljali. Preseneča pa me, da že kljub tretji sezoni FC tekem ni velikega zanimanja širšega kroga operativcev ... 3/4 tekmovalcev je že "veteranov" FC tekem in so vsi stari znanci poligona in dobri prijatelji med seboj. Mislim, da rabimo svežo kri v naših vrstah..... več o samih tekmovalcih in tekmah pa na www.firecombat.si.

Prva pa v drva (PGD Rakek&PGD Unec), akterja poznana - prva sezona skupaj...
... priprava delovne vrvi....
... vleka B cevovoda ...
...zbijanje tarče...
...priprava na tekmo...
Rumena slamca team (PGD Idrija&PGD Rakek) na startu ....
... čez tarabo ...
... vleka C cevovoda v nadstropje...
...zbijanje tarče.
Nadaljevale so se intervencije ob železniški progi, vse posledica suhega in vročega vremena, velike količine goriva ob progi in zaviranja vlakovnih kompozicij pred železniško postajo (še dodatno zaviranje zaradi obnove žel.proge). Tu ne morem mimo "otročjega" obnašanja nekaterih gasilcev iz naše GZ in že prav nedoraslega komentiranja naših posredovanj ... žal je to pripeljalo do medsebojnega virtualnega zmerjanja in poniževanja. Mislim pa, da se nihče od sodelujočih ne zaveda, da s tem mečemo slab ugled na vse operativne gasilce! Malo več sodelovanja in malo manj EGO TRIP-a pa bo vse na zavidljivi ravni. Za naše operativce pa samo nekaj: dokler si nekomu za kamen spotike si še vedno dovolj dober! In ne se pustiti provocirat, če je že nekdo nedorasel to ne pomeni, da se moramo tudi mi spuščati na ta nivo! Basta in finito!!! Še nekaj fotografij iz teh posredovanj:

Gašenje z naprtnjačami na boku požara...
... gašenje z VT ...
... eno izmed mnogih požarišč....
... pomoč prvemu na ročniku, v ozadju GVV-1 ...
...počitek in čakanje na dobavo vode za zalitje roba požarišča...
... pred gašenjem ...
... povzročitelj vžiga ...
... po gašenju - zalivanje večjih žarišč in robov.
Letos sem bil tudi prvič na Stevčijevih dnevih, ki so letos potekali že 5. leto zapored na Rogli. Stevčijevi dnevi so neformalno druženje operativnih gasilcev z namenom posredovanja znanj širšemu krogu. Tako se vsako leto pripravi veliko zanimivih predavanj, delavnic, predstavitev, ... itd. Večer pa je namenjen spoznavanju in utrjevanju vezi med gasilci iz različnih delov Slovenije. Letos smo si premierno ogledali tudi Finski dokumentarni film o uspešnem posredovanju v Trojanskem predoru, zvečer pa sta nas zabavala Stand-up komika iz Kurasadžij - smeha na kubik! Ogledali smo si tudi štiri različna motorna kolesa namenjena različnim posredovalcem. 

motorno kolo NMP ...
motorno kolo Policije...
motorno kolo reševalcev Slovenske vojske...
motorno kolo Hrvaških gasilcev...
... še pogled na hotel Rogla.
Za ta teden pa imam planiran en krajši ferrata vzpon - več pa ko ga zlezem, in ne ne grem na Gradiško turo ;)

2 komentarja:

  1. najprej lepo pozdravljen!
    Smem vprašati samo, kaj je povzročilo požar?
    nekako ne znam iz slike razločiti kaj bi to lahko bilo...
    hvala
    lep dan
    bronchi

    OdgovoriIzbriši
  2. To so zavorne obloge od vagonov, katere še žareče odletijo...

    OdgovoriIzbriši