Band of brothers

Band of brothers

sreda, 19. januar 2011

Nočni pohod na Veliki Javornik, 1268m

Spet je prišel čas, ko polna luna pokaže svojo moč ... tokrat nas je nosila na Veliki Javornik. Nanj se nas je deseterica Brestovcev in naših kolegov odpravila iz "Polhove graščine" - vikenda sredi Javorniških gozdov. Že za dostop do izhodišča je potrebno nekaj orientacijskega znanja, ker je Javornik prepreden z cestami in vsak ovinek je podoben naslednjemu. Od parkirišča pred vikendom nas naš "vodič" Bečaj Franc vodi skoraj ves čas po gozni cesti, katera teče na primorski strani ... tempo je kar hiter, za moj okus prehiter - vendar še znosen. Kljub vetru in ne preveč toplemu vremenu mi je že kar precej vroče ... pulover gre dol!

(foto: Bogdan Kovšca) Opremljanje na parkirišču pred vikendom ...
(foto: Bogdan Kovšca) Polna luna
(foto: Bogdan Kovšca) Mi je že vroče ....
Ker gremo ves čas po cesti, kar hitro napredujemo. Tik pred vrhom se ustavimo še pri bivši italijanski vojašnici, katera je bila dodatno utrjena z bunkerji in zidom. Naj omenim, da je po Javornikih včasih tekla meja med kraljevino SHS in Italijo - Rapalska meja. Še danes je veliko ostalin: bunkerji, ceste, vodni zbiralniki, vojašnice,... res zanimivo in vredno ogleda. Od vojašnice je še 5 minut hoje in že stojimo na vrhu pred radioamatersko kočo. Sledi vpis v knjigo, kratek počitek in fotografiranje - razmere so idealne: jasno vreme v kombinaciji s polno luno. Ker piha mrzel veter, poleg tega pa je tudi temperatura blizu ledišča se kmalu odpravimo nazaj proti vikendu. Tokrat kar preko grebena Javornikov.

(foto: Bogdan Kovšca)  ...pred ostanki italijanske vojašnice...
 (foto: Bogdan Kovšca) ... na vrhu.
Ker je ta del poti potekal po severni strani in je bilo veliko spustov in dvigov v kombinaciji s pomrznjenim snegom, nekje že ledom, je bil sam spust bistveno zahtevnejši od vzpona. Med potjo smo zavili še na razgledno točko od koder se je videla celotna Cerkniška kotlina in velik del Notranjske ... bomba! Ob povratku na izhodišče pred vikend so nas že čakali krompirjevi žganci, obilno zabeljeni in zaliti. Bomba drugič in vse pohvale kuharju! Skratka super pohod ob polni luni!

 (foto: Bogdan Kovšca) ... kuhar pri delu ...
rezultat: okusni krompirjevi žganci.....
... in siti pohodniki :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar