Band of brothers

Band of brothers

sreda, 19. oktober 2011

Zakaj sem gasilec?


Zakaj sem Gasilec? Enostaven odgovor: zato ker sem »prfuknjen«!!! Težka beseda, vendar v naši preljubi Sloveniji še kako resnična … tako resnična, da že močno boli! Pa nismo taki samo gasilci, vsi prvi posredovalci, vojaki, policisti, prostovoljci in drugi ljudje pripravljeni pomagati sočloveku v stiski in nesreči. Kdo pa še pri nas koristi svoje nadure, prosti čas, življenje, voljo, družino in ves svoj bit za korist drugega??? Nihče … !!! Večina direktorjev,  politikov in ostale vzvišene gospode že ne! Več dogodkov me je razjezilo do te mere, da spregovorim in napišem tudi blog o tem. 
Pa kaj vam je ljudje, vodilni v državi in nasploh celotna Slovenija? Za službe, ki obstajajo za dobrobit države, soljudi in narave je premalo spoštovanja! Namesto, da bi nam namenili nekaj več posluha in sredstev za delovanje nam še režete! Seveda, če smo pa tako samoumevni. Ko so ljudje in država v težavah nas hvalite, namenjate dobre besede, mogoče še celo sredstva … ko mine teden dni pa pozabite na nas! Ali mislite, da so ta sredstva za nas posameznike v teh organizacijah? Ne! Ta revščina od sredstev so za opremo, vozila, usposabljanje in delovanje na sploh. In koliko dobimo na leto … mogoče 2000 eur za pokritje goriva in ostalih stroškov za delovanje društva. Ja, tole je plača za vse operativce, člane, članice, veterane in mladino v društvu, ki pusti nekaj tisoč svojih ur v društvih. Ostalo naberemo sami … od kje se kupuje oprema, vozila, obleke? Ja, najbrž jih dobimo zastonj od države!!! You wish … pa še davek plačamo za vsako stvar, ki jo kupimo … za nas in predvsem za vas!!! 
Odkar sem gasilec ne vem, če sem kdaj uveljavljal refundacijo oziroma prejel kakšen tolar/euro … ko grem na intervencijo koristim svoj višek nadur, prav tako za razna usposabljanja in vaje. Lažem … prejel sem nekaj državnih refundacij. Aja, pa saj to so prejeli moji delodajalci?! Zame osebno ne obstaja pojem poklicni in prostovoljni gasilec, vendar vseeno je nekaj »dodane vrednosti« na nas prostovoljcih, ki to poslanstvo opravljamo zastonj. Če sklepam iz naše enote še raje sami nekaj prispevamo, da potem uspešneje posredujemo in pomagamo! Saj res, zakaj pa bi sploh prispevali oziroma nas spoštovali? Saj smo samo pijanci, na večino intervencij zamudimo, ne naredimo dovolj dobro,… pa še 100 in 1 očitek se bo našel. Večino očitkov razumemo saj pridejo od ljudi, ki so tisti trenutek v stiski! Pozabiš in razumeš!
Pijanci ja, drži se nas zgodovina kot pijanec plota (kaka simbolika a?) … nič ne rečem, tudi jaz se ga »naližem« … pa saj to je skoraj v naši slovenski krvi (še himna nam govori o tem), vendar nikoli v gasilski uniformi in nikoli na intervenciji oziroma nikoli kadar predstavljam Slovenske gasilce! Nekako sem kljub vsem očitkom ponosen na nas! In ja, sem samo človek z vsemi svojimi slabostmi in prednostmi. Predvsem slabostmi, ki pa se izničijo v enoti, ki iz nas povleče samo najboljše! Kljub temu, da nas je večina prostovoljcev je naše delo čisti profesionalizem!
V bistvu me čudi, da kljub vsem zdravniškim in psihološkim pregledom imamo toliko gasilcev – predvsem operativcev, ki nas je nekaj 10 tisoč. Osebno mislim, da nihče od nas ni normalen! Kdo pa bi še tvegal svoje življenje (ja, kljub vsem usposabljanjem, tehniki in opremi smo še vedno eni izmed vas in ranljivi tako kot vi) in šel v gorečo hišo med tem, ko drugi hitijo ven, šel v deročo vodo in pomagal utapljajočemu, pomagal v prometnih nesrečah …. Itd. Nekako uživamo v svojem delu … ja uživamo v delu ne uživamo pa ob vašem trpljenju in nesreči!!! In kdo trpi? Trpijo pa naše punce, žene, fantje, možje (ne boste verjeli, imamo tudi cel kup operativk, ki večino vas odnese z levo roko!), družina, sorodniki in nam najbližji … no, večino časa so ponosni na nas!
Tako, kot sem jaz ponosen na vse vas! Pomembno je srce!!! 
Lep je naš pozdrav, zato NA POMOČ! 

15 komentarjev:

  1. Lepo spisano. Ob branju se mi je postavljalo vprašanje, zakaj sploh še vztrajaš, če je stanje tako "grozno". Si prostovoljec, to počneš prostovoljno in iz svojega veselja. Vsak trenutek lahko odnehaš, če misliš, da to ni tvoje poslanstvo. Nihče te ne sili. Če nekaj delaš le zaradi tega, da bi bil pohvaljen, dobil nagrado ..., potem ne delaš iz pravih in iskrenih vzgibov. Cenim in spoštujem ljudi, ki se odločijo za poklic gasilca, a konec koncev se sami odločijo zanj. Sami se odločijo, da bodo tvegali življenja, tekli v gorečo stavbo in se trudili, da bi ostali živeli.

    OdgovoriIzbriši
  2. Očitno ne razumeš ... ni to poklic, to je poslanstvo in ne bom nehal pa če se vse podre! Ni to moje veselje ... za veselje hodim v gore in igram nogomet! Rad pomagam in opravljam gasilsko službo, če nebi bi že zdavnaj vse pustil. Hočem samo, da nas razumejo in spoštujejo! Ne rabim nagrade, plačila ... zadosti je beseda hvala! Nismo gasilci zaradi slave, časti,...itd. Smo za pomoč in zadosti nam je razumevanje in podpora! Upam, da ne stane preveč? ČE bi prebral in razumel članek bi videl, da to delam iz vsega srca. Ne jamram nad svojim poslanstvom ampak nad nerazumevanjem ljudi, države, vodilnimi. Tvoj stavek: "Konec, koncev se sami odločijo za to" ... ne vem, ali bi ga razumel kot žalitev ali dobro nameren? Glede groznega stanja ... zaradi groznih stanj obstajamo! Vsaj zdi se mi tako?!

    OdgovoriIzbriši
  3. Aja, pa lažje je debatirati, če vem s kom govorim ... z anonimnimi imam samo slabe izkušnje. Ponavadi vse vedo in poznajo 1001 rešitev, so pa navadi "kavč reševalci" ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Če bi vsi tako odnehal kot " naj " po tvoji logiki on, najboljš da pokličeš politike ko ti zagori hiša, al pa se ti utaplja sorodnik, itd...Lol...

    OdgovoriIzbriši
  5. vse kar je v tem članku napisan, je želja po spoštovanju, po takem spoštovanju, ki ga doživljajo gasilci v nekaterih zveznih državah v ZDA. Ne pa da hodiš oblečen v delovno uniformo pa gre mimo en pankrt star 25 let in ti reče a ti si kao gasilec.....tko da anonimni ti je kj bl jasn?

    OdgovoriIzbriši
  6. Žalostno, ampak resnično... Fajn napisano Klemen. NA POMOČ!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Se ne smilim sam sebi, slabše ko je mnenje o nas rajši to delam! To je res v krvi in če tega ne čutiš, potem si ravno tisti procent, ki na vse nas meče to slabo luč ... ko imaš vsega dovolj je tista beseda HVALA, dovolj za eno leto :)

    OdgovoriIzbriši
  8. ČE NE ŽIVITE KOT MI, NIKOLI NE BOSTE DOJELI, KDO SMO, KAJ SMO IN KAJ RESNIČNO NAM POMENI NAŠE DELO
    Na pomoč !

    OdgovoriIzbriši
  9. Pravijo da samo prostovoljno vstopiš, ko si enkrat not pa je delo delo in delo. To vemo samo tisti, ki to delamo z srcem in dušo in ne poznamo reči ne. Če je grdo vreme noben ne vpraša ali nebi prestavili intervencije,... NE to NEGRE, to ni nogomet ali kak podoben šport. To je gasilstvo to je pozrtvovalnost.

    OdgovoriIzbriši
  10. Vso spoštovanje nad tvojim člankom in sem prepričana, če bi se vsaj polovica teh operativcev oglasila z kakšno opremo in orodjem delamo, koliko je improvizacije, koliko let so stare zaščitne obleke, šele takrat bi se mogoče nekateri zavedali, da smo res talenti in da če gasilstva ne jemlješ kot poslanstvo in s tem poslanstvom živiš 24 ur na dan, je res boljše, da niti ne vstopiš v te vrste. Še ponoči ti je vsak trenutek v zavesti, zdaj in zdaj se lahko oglasi sirena ali pozivnik, pa gremo, pa še nikoli nismo prišli na kraj intervencije tečni, ker so nas zbudli ali podobno, nasprotno vsakem trenutku damo vse od sebe včasih tudi več kot 100%. Sem gasilka operativka, grem na vsako intervencijo, dobro ali predobro poznam gasilstvo in se najdem v tvojem članku in vsem tistim, ki si upajo reči, pa ja, saj ste prostovoljci, pa naj raje premislijo kaj govorijo, bilo bi boljše,
    DA BI SI SAMO MISLILI "ŠE DOBRO DA TAKI BEDAKI OBSTAJAJO, LAHKO VSAJ MI MIRNO SPIMO!!!" pa res naj si samo mislijo!
    Zato še enkrat vso spoštovanje tovariši in tovarišice, s vsem spoštovanjem do vašega dela, velik HVALA IN NA POMOČ!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. klemen lepo si napisal!! tina odlično si napisala! sploh si eni ne predstavljajo kako je če ti ponoči zatuli pozivni! sploh nepomislim da bi ustal doma, k to rad delam! in tudi bom delal dokler bom lahko!! lp NAPOMOČ

    OdgovoriIzbriši
  12. Sam sem gasilec 15 let. Vem kaj pomeni... Ne, ne smilijo se mi gasilci, smilijo se mi tisti ko nimajo tolko v glavi, da bi razumeli, da to ni hobi, ne šport, in ne prosti čast. To je način življenja

    OdgovoriIzbriši
  13. Age quod agis, ab pectore.
    To, kar delaš, delaj iz dna srca

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja, to je način življenja! Podpišem in kupim!

    OdgovoriIzbriši