Band of brothers

Band of brothers

nedelja, 26. december 2010

Miren in vesel božič....

Petek, 24.12.2010, ura 12:05. Tako se je začelo.... v službi sedim za pisalno mizo in v Solid Worksu dokončujem konstrukcijo omare .... klic Vadnu-ja, istočasno sms in že letim kot sneta skira iz pisarne do avta. Sporočilo se glasi: Škocjanska cesta poplava - zbor v domu ... pa ne že spet!

Ja, že tretjič letos in ne vem kolikokrat v zadnjih treh letih gasilci rešujemo in omejujemo napake drugih, kateri bi morali poskrbeti za ustrezno odvodnjavanje v tem delu Rakeka. Boste rekli "pa saj so si ljudje sami krivi, ker so zidali na tem delu", ... jok brate!  Dokler je bil čez Rakovšo - unško polje speljan odvodni kanal (dimenzije 2x2m), ob ulici pa ravno tak kanal, teh problemov ni bilo. Ob rekonstrukciji ceste in zamenjavi lastništva nad vodami pa se je vse spremenilo. Obstoječi kanali na polju so premajhni, neočiščeni, .... skratka nedelujoči. Za odvodnjavanje ob cesti pa so vgradili plastične cevi premera 20cm ... ob vgrajevanju je bila podana zelo globokoumna in strokovna izjava: ker je cev plastična ima s tem manj trenja, zato je lahko tudi manjšega premera :) ... ajoj ... Te cevi enostavno niso sposobne sprejeti in odvesti tolikšne količine vode, kolikor jo priteče na to polje. Posledice tokratnih poplav si lahko pogledate na spodnjih slikah:

Poplavljeno polje v okolici Avto hiše Urbas
poplavljena okolica Škocjanske ulice (proti Uncu)
poplavljena okolica Škocjanske ulice proti Delskemu mostu
"jezero"
dovod vode v "jezero"
Najbolj je pa žalostno, da že točno vemo kaj nam je narediti: med tem ko vodja intervencije opravlja ogled, na najbolj "ogroženo mesto" postavimo MB in napeljemo B cevovod na drugo stran ulice ... po pravici povedano je tista MB kaplja v morje in opravlja funkcijo tolaženja ... kajti tu pomaga samo prekopavanje in delanje nasipov ter s tem preusmerjanje vode stran od hiš. Prav prekopavanje in preusmerjanje pa je naslednja točka intervencije. Lopate in rovnice v roko in gremo kopat odvodne jarke ... slednje delamo v nasprotni smeri od dotoka vode. Začne se na tistem mestu kamor bi radi spravili vso to odvečno vodo, nato pa se pomikamo višje proti izvirom. Vmes še očistimo cevi in jaške, postavimo nasipe in tako preprečimo dotok vode do hiš. Redno se kontrolira višino vode. Ko se stanje umiri oziroma začne voda upadati je čas, da se naše interveniranje zaključi. V tem trenutku bi pa morale nastopiti ostale službe in rešiti situacijo ... kar pa se na žalost nas in stanovalcev ne zgodi. Psi lajajo, karavana gre dalje ... in zgodba se ponavlja.

Kopanje odvodnih jarkov ....
in postavljanje improviziranih nasipov....
Tolažilna MB :)
... in spet kopanje ter preusmerjanje vode
V gasilskemu domu pospravimo opremo, damo sušit intervencijske obleke, čevlje, rokavice,... in tako v mislih že zaključimo predbožični popoldan/večer. In tako že tretje leto zapored .... no, jaz drugo leto zapored :) 2008 in 2010. Domov, pod tuš in k božični večerji .... po večerji pa za računalnik, da uredim slike in spišem opis intervencije. Ni hudič .... 20:14 drugi poziv: Pod Tičnico požar kontejnerja. Poiščem hlače in se v kratki majici odpeljem na Rakek, kjer skočim v mokro intervencijsko obleko in nato se vsi polni božičnega veselja odpeljemo na lokacijo. Petarde in mladostniška objestnost (ne rečem, da sem bil pa jaz angleček) sta povzročila požar v kontejnerju za zbiranje papirja. Zalijemo, premečemo papir, ponovno zalijemo in se vrnemo v dom, spet obleko sušit in pospravit opremo .... za konec pa samo še želja: Vesel in miren božič!

reciklaža papirja ..... Recept dneva: zalijemo....
...fino premešamo in ponovno zalijemo :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar