Band of brothers

Band of brothers

torek, 14. avgust 2012

Gasilski dopust?

Kako zgleda gasilski dopust? Tako, da se v tistih 14 dneh, ko imaš ti zaslužen kolektivni dopust zvrsti en kup intervencij, operativnih vaj in dežurstev. Super! Ni bilo časa za mojo predrago, ni bilo časa za gore, ni bilo časa za pisanje bloga, ni bilo dopusta,... itd. Drugače pa fino, pravi dopust bo prvi teden v septembru. Razmišljam, če vzamem na hrvaško obalo opremo za gašenje gozdni požarov - vsaj glede na to koliko dela imajo naši sosedi. Po moje mi Erika kaj naredi?!

Zaradi suše v okolici železniške proge, pa tudi v sami okolici naselja, smo najprej imeli nekaj intervencij v naravi. Očitno kot uvertura na večje dogodke, saj niso bili nič novega: terenska vožnja, iskanje kilometrskih kamnov ob progi, lokalizacija in gašenje. Enkrat smo se peljali prav na mejo občin CE - PO na km 628,1  ... pri nadvozu čez avtocesto in železnico, kjer se gre za kočo na Mačkovcu. Gorel je tudi kup vej v bližini balinišča pri vodnem rezervoarju, ogrožen je bil bližnji leseni objekt. Ostale intervencije so bile klasične "železniške", po zgoraj napisanemu receptu.

Prva večja preizkušnja nas je čakala na hribu Stražnik, kjer je ogenj zajel JV pobočje (direktno nad lovsko kočo v Zelšah) ravno v času, ko so se kolegi borili z zublji na Sveti gori. Kraški teren (borovci, trava, grmičevje), vročina in vir vžiga sta bila dovolj, da je pogorelo cca. 2ha gozda. Mestoma je požar prehajal v vršnega, katerega nam je uspelo tik pod vrhom zaustaviti z cevovodom iz cisterne in GVGP-1. Terensko vozilo se je moralo na vrh Stražnika prebiti iz Rakovške strani - pravijo, da je bila vožnja res razburljiva in v celo. Požar nam je uspelo po cca 2-3 urah gašenja pogasiti skupaj z PGD Cerknica, PGD Dolenja vas in PGD Unec. Tu so se izkazale predvsem stare cisterne, katere so se prebile najbližje požaru ... in naš Nissan, ki je kraljeval na vrhu hriba. Zlata vreden! Tule si lahko pogledate video posnetek iz vrha Stražnika. Aja, v vpisni knjigi najdete tudi naš vpis ....

... ob železnici Rakek - Logatec ...
... na balinišču po posredovanju, pospravljanje opreme ...
... Nissan na vrhu stražnika, delovno živinče (foto: Doles S.) ...
... pri vpisni knjigi na vrhu  (foto: Doles S.)  ...
... posvetovanje in malo predaha, zadaj pa še poteka gašenje  (foto: Kranjc B.)  ...
... še ena panoramska, v ozadju Cerknica s Slivnico  (foto: Doles S.)  ...
Sledile so redne mesečne vaje, katere so bile kljub dopustom presenetljivo dobre obiskane. Zato smo ponovno delali v dveh skupinah z rotacijo. Na prvi točki smo predelali prometno zavarovanje, signalizacijo in osvetljevanje (vaja je potekala z opremo iz GVC-ja). Na drugi pa delo z GVGP-1, taktika gašenja gozdnih požarov in podaljševanje VT cevovodov z klasičnimi D cevmi. Še kako prav nam je to prišlo na Črnem Kalu!

... delo na prvi točki ...
... osvetljava in delo z agregatom ...
... pozorno "občinstvo" ...
... prihod na lokacijo ...
Druga preizkušnja za enoto je bil požar na objektu, kateri nas je spravil pokonci ob 3:30. Po prihodu na lokacijo je bil ogenj že skozi streho, razširil pa se je tudi na bližnji nadstrešek. Lahko rečem, da je šlo za zahtevno intervencijo, ki se je iz gasilskega vidika končala dobro (zelo). Zaradi veliko gorljivih snovi na mansardi je bil boj z ognjem dolgotrajen. Prvih dvajset minut se notranji napadi niso premaknili prav veliko, nekaj metrov naprej in nato umik. O intenziteti dela in sproščeni toploti govorijo poškodbe na opremi notranjih napadalcev: stopljeni vizirji, prežgana kolena na intervencijski obleki in posledično lažje opekline. Dobili smo tudi nekaj udarcev po čeladi in ramenih zaradi padajočih delov mansarde. Ko je bil požar pogašen pa nas je čakalo še največje delo, sanacija požarišča. Delo se je od 7:00 zjutraj zavleklo v popoldne ... tako je bila intervencija uradno končana ob 14:00. Ponovno smo sodelovali s PGD Unec in PGD Cerknica. Tu naj pohvalim še dežurnega električarja in policijo, sodelovanje je bilo na zavidljivo visoki ravni! Ponovno pa nam je manjkal ReCO Postojna: javljanje po mobitelih ter nepoznavanje terena in načrtov aktiviranja (manjkalo je PGD Ivanje selo).

... odkrivanje strehe s strani PGD Cerknica (foto: Kranjc B.) ...
... med sanacijo požarišča ...
... opečeno desno koleno, oskrbljeno in povito ...
Najdaljša preizkušnja pa nas je čakala na Črnem Kalu, kamor smo odšli pomagat gasiti požar, ki je zajel cca. 330ha kraškega terena v okolici Črnega Kala. Iz GZ Cerknica je odšlo 5 vozil ( 2x GVGP-1, 2x GVC 16-25 in 1x GVC 24-50) ter 22 gasilcev. Po prihodu na zborno mesto je bila prva naloga gašenje požarnih preskokov v bližini štabnega mesta, katere je veter z lahkoto prinesel čez regionalno cesto Kozina - Koper. Istočasno je do tega platoja prišel ogenj iz spodnje strani, izpod črnokalskega viadukta je prihrumel zaradi močnega vetra. Po lokalizaciji smo bili prestavljeni pod viadukt, kjer smo skupaj z PGD Verd in PGD Borovnica držali linijo - kasneje se nam je pridružila še cisterna PGD Grahovo. Tako smo bili končno prava enota za gozdne požare: trije GVGP-1 in GVC 16-25, katera nas je oskrbovala za vodo. Dvakrat smo se premaknili vzdolž linije in jo tako skupaj z drugimi enotami v neposredni bližini zaustavili tik pod viaduktom. Po slabi uri požarne straže in počivanja smo se prestavili cca. 300m višje, kjer smo pogasili linijo, katera se je spuščala od štabnega mesta navzdol. Okoli polnoči je bil požar v sektorju IV lokaliziran, zato smo se javili vodji intervencije. Slednji nas je prestavil v sektor I, v bližino Černotičev na težko dostopen teren, kjer smo ostali do jutra in gasili na skoraj kilometer dolgi liniji. Zaradi nedostopnosti je naš GVGP-1 razvil skoraj 300m VT in D cevi, GVGP-1 PGD Verd pa nam je dostavljal vodo iz cca. 1km oddaljene cisterne. Proti jutru, ko se je že svetilo, smo si privoščili uro spanja. Šele pri menjavi ekip smo videli, da smo ponoči vsi opravili veliko delo - požar je bil pogašen in dnevne ekipe je čakalo dolgotrajno zalivanje robov in gašenje žarišč. Po menjavi z ekipo iz naše enote nas je čakala samo še vožnja domov in nato zaslužena postelja ... za nami je bilo skoraj 13 ur dela. Opravljeno je bilo veliko dela!

Vožnja proti zbornemu mestu ... 
... gašenje požarnih preskokov v bližini štaba ...
... posvetovanje in navodila za delo ...
... med gašenjem ob regionalni cesti ...
... na liniji pod viaduktom ...
... linija v bližini Černotičev ...
... pogled na požarno linijo pri Črnem Kalu (foto: Marko Germani)
... jutro na liniji, počitek pred odhodom ...
... med vožnjo proti zbornemu mestu se pokažejo vse razsežnosti požara ...
.... pustinja ...
... nočna ekipa čaka na menjavo, poležavanje v travi - to je to ...
.... odhod druge ekipe na teren in kolona vozil iz GZ Ljubljana ...
... zalivanje robov in požarišč ...
... druga ekipa PGD Rakek ...
... posledice ognjene stihije ...
... ekipa med malico in to toplo, ponoči pa samo en sendvič - pa smo bili vseeno zadovoljni. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar