Band of brothers

Band of brothers

četrtek, 1. marec 2012

Začela se je ...

Sezona požarov v naravi. Med tem, ko se Primorci z "njo" ukvarjajo  že od novega leta, smo pri nas začeli danes. Še dober teden nazaj 20 cm snega in -20°C ... zadnje dni sonček, malo vetra in temperature okoli 18°C. No tole je že skoraj 40° razlike, neverjetno? Kljub razmočenemu terenu, v senčnih legah leži še sneg ... je večina terena na sončnih pobočjih suhega kot poper. Trava in grmičevje kar kliče po iskri in ne potrebujemo ravno veliko, da zagori. Razlika med sončno in senčno lego terena se je danes pokazal zelo očitno, na dostopu do lokacije je bilo blata do avtomobilskih branikov (hvala bogu za pogon na vse štiri, špero, terenske gume, ... itd!), na lokaciji pa vse suho?! Zima je pustila posledice tudi na gozdnih cestah in vlakah, nekatere so v primerjavi z lanskim letom že pravi jarki ... je pa zato vožnja toliko bolj zanimiva in čelade nekako upravičijo svoj namen. Po končanem posredovanju smo morali poskrbeti še za vozila in opremo ... GVGP-1 je bil do strehe prekrit z blatom, skoraj nič bolje ni odnesla osebna oprema. Ni nam ušlo dobre pol ure čiščenja!

... lokacija še v dimu, sonce se prebija skozi ...
... plameni so hitro napredovali po suhi travi ...
... zalivanje robov požarišča ...
... blata kolikor hočeš, prav tako pa tudi suhega podrastja ...
... temeljito pranje vozila ...
Trenutno je sicer požarna ogroženost na našem območju majhna do srednja, kar pomeni: požar lahko nastane pri stalnem ognju ali močnejšem viru temperaturnega sevanja, širjenje je počasno, na odprtem prostoru pa srednje hitro. Ponavadi nastanejo manjši do srednje veliki površinski požari s slabim ognjem, v glavnem zagori samo listje, trava in manjše grmičevje. Požar se da dokaj hitro omejiti. 

No pa dajmo, kaj nam pa preostane drugega ... očitno SŽ tudi letos ne bo storila ravno veliko glede požarne varnosti okolja. Ali pač?

Ni komentarjev:

Objavite komentar