Band of brothers

Band of brothers

nedelja, 12. februar 2012

Slapovi v Peklu


Za Prešernov dan sva na mojo željo s Juretom poizkusila preplezati Meniskusov žleb in  nato glede na vremenske razmere in voljo še kako drugo grapo v Mali Mojstrovki. Čeprav je bilo vreme lepo in splošno mnenje, da je visokogorju zapadlo samo 10 – 15 cm snega nama ta dan ni uspelo prelezti niti ene grape! Zakaj? Ker je bilo na samem Vršiču in kasneje tudi v grapi več kot 1m napihanega snega … za pot, katero sva zadnjič prehodila v pol ure sva tokrat porabila 2 uri. In to naporni dve uri, včasih gazila sneg tudi čez pas. Ker sem bil za tole kalvarijo kriv sam, sem tudi solidarno gazil pred Juretom … le na vstopu v Meniskus sva se zamenjala in nato za sestop. Ko je bilo vsega zadosti in so razmere postale že malo nevarne sva se obrnila – edino pravilno! Priznam, preveč sem si želel tja gor … no, navsezadnje pa sva le preživela lep dopoldan nekje na snegu. Pa čeprav do pasu! 
... še malo boš počakal ...
Tokrat (nedelja, 12.2.2012) zaradi napovedi slabega vremena nisva zatavala v visokogorje, in glede na napovedi naju bo le-to še malo počakalo. Hja, bo pa takrat toliko bolj pel cepin po grapah, ki bodo malo bolj zalite kot so bile do sedaj. Raje smo (tokrat sva bila v ženski družbi - in ja končno vsaj podobna ljudem!) se zapeljali v Pekel pri Borovnici ... kljub malo slabšim cestnim razmeram smo se lepo pridrsali do parkirišča, ki je bil ob našem prihodu še prazen. Kasneje je bilo zaradi plezalcev zapolnjen do zadnjega kotička. Slapovi v Peklu so zahtevnosti WI 3+ in z skupno višino 100m, katera pa je porazdeljena po štirih slapovih … vmes pa je še veliko hoje in premagovanja manjših skokov v sami grapi/soteski. Skupaj za dobro uro plezanja, sestop pa se v pol ure izvrši naokoli po letni poti. Od parkirišča smo krenili navzgor mimo prvega slapiča (vsi so označeni s tablami), ki ni za plezat in po cca. 30m prišli do drugega slapu - tu se je začelo naše današnje plezanje. Opremo vržemo nase, nahrbtnike pa odložimo v skalno vdolbino. Zaradi dokaj kratkega plezanja ne bomo potrebovali dodatnih oblačil in pijače, škoda nepotrebnega bremena. 
... opremljanje, nahrbtnike pa pustili v vdolbini zadaj ...
Drugi slap je lepo zamrznjen, led pa ravno prav trd ... gre brez špricanja in prebijanja. Stroji grabijo in dereze držijo za 10-tko. Sledi tretji slap, ki se v lepem 18 metrskem skoku pne nad tolmunom. Tudi tu je led super … razen tistega kosa, ki se je med plezanjem odlomil in me zadel naravnost v desno lice. Za trenutek sem si že predstavljal, kako pobiram zobe … kajti sunek je bil res močan. Preverim: zobovje je celo, čeljust se premakne na tečajih ... le na licu ostane »bojna« rana.
... drugi slap je dobro udelan ...
... Jure prvi pleza ...
... drugi slap v celoti, spodaj manjša uravnava ...
... ne kaplja in ne curlja, sneži pa - in to močno!
... Kristina pleza druga ...
... tretji slap ...
... tolmun pod slapom ...
... med plezanjem v tretjem slapu ...
... tokrat je zadnji Jure, ki pobira vijake in sisteme ..
V bistvu nas odlične razmere spremljajo skozi vse slape in prav tako vmes v grapi. Predirati se je začelo edino na ravnini, tik pred zadnjim petim slapom … pa še to ni bilo nič pretiranega. V celi seriji slapov je posebne omembe vreden četrti slap, ki je za prste oblizat ... ne preveč težek, ne pa tudi prelahek. Malo svečk, malo gobic, navpičnost, višina in izhod iz njega … dobra kombinacija! Na vrhu je za varovanje že zabit klin in napeta pomožna vrvica.
... navdušeni pogledi na predzadnji, četrti slap ....
... izhod v sostesko z naravnim oknom ...
... pa pojdimo ...
... tik pred izstopom, varuje ga zanesljiva ženska roka ...
... pogled z vrha proti naslednji skupini ...
... Kristina zvija vrv, Jure pa se izmotava :)

 ... proti zadnjemu slapu, spodaj okno ...
... zadnji, peti slap ponudi večjo izbiro za vzpon ...
... gremo levo in nato po stopnicah levo na letno pot ...
V dobri uri oblezli vse slape, nato pa po letni poti - drsalnici (malo snega, veliko listja in korenin) previdno oddrsali v dolino na toplo. Ob povratku srečali še več skupin, katere so se ta dan »spopadale« s peklenščkom.
... v družbi peklenščka »trpeli« Klemen, Kristina in Jure ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar