Band of brothers

Band of brothers

torek, 6. december 2011

3D skeniranje in tiskanje


Znanstvena-fantastika ali resničnost? Vsekakor resničnost, ki olajša delo arhitektom, gradbenikom, strojnikom ... ne nazadnje tudi nam lesarjem. Zato se je letos v Brest pohištvo d.o.o. izvedel projekt nabave 3D tehnologije, za našo razvojno in zunanjo storitveno dejavnost.
V vsakem razvojnem oddelku je potreba po 3D vizualizaciji produkta, testiranju določenih funkcij in čim hitrejši predstavitvi novega izdelka. Vse to ob "krutih" zahtevah trga po čim hitrejšem razvoju in plasiranju izdelka na trg. Časi ročnega izdelovanja maket, modelčkov,... itd. se počasi odmikajo, posebej s čedalje hitrejšim razvojem 3D tehnologije. Že programi za modeliranje (Solidworks, pro-engineer, ....) omogočajo neverjetno hiter razvoj, preračun obremenitev in simulacijo gibanja določenega izdelka. Če pa združimo 3D modeliranje še z 3D skeniranjem in tiskanjem? Vsekakor precej velika prednost na trgu! Poleg tega je 3D tiskanje veliko cenejše od klasičnega prototipiranja, predvsem zaradi cenejšega materiala in enostavnejšega postopka. Izdelki, narejeni s 3D tiskalnikom, so trdni, natančni v izvedbi in detajlu, predvsem pa obstojni. Tiska se lahko na treh različnih osnovah (posledično obstajajo trije različni tipi tiskalnikov): prah, vosek in plastika. Še nisem prepričal? Korak naprej od "enostavnega" 3D tiskanja je barvno tiskanje. Tiskalnik na prah; ZPrinter 450, katerega uporabljamo na Brestu, je eden izmed redkih na tržišču, ki poleg treh dimenzij ponuja tudi barvo.

3D printer tipa ZPrinter 450
Kako deluje? Neverjetno preprosto! Ponavadi je tako z odličnimi inovacijami - malo težje pa se jih je spomniti. 3D CAD datoteko, pošljemo na tiskalnik. Le-ta jo s pomočjo programske opreme obdela in razsloji na tanke plasti ali layer-je. Tiskalnik nato v ponavljajočem zaporedju (prah, vezivo in barva) tiska vse do končne podobe izdelka. Tiskalniki so izjemno natančni, saj je debelina plasti, ki jo nanese v enem prehodu od 0,089 mm do 0,203 mm debeline. Tiskalnik nanese dve plasti (poln tloris) v obdobju ene minute. ZPrinter 450 je tiskalnik z najvišjim možnim avtomatskim delovanjem in največjo možno združljivostjo s pisarniškim okoljem. 3D tiskalnik avtomatsko odstrani in reciklira odvečen prah. Uporablja »negativen tlak« in zaprt sistem odstranjevanja prostih delcev ter tako v zrak ne spušča praha in umazanije. S prahom in vezivom med delom ne pridemo v stik, kar omogoča čisto nalaganje prahu in izgradnjo modelov. Odvečni prah, ki ostane pri izgradnji modelov, tiskalnik sam očisti in ga vrne v posodo z odvečnim prahom (povezto po 3D print forum). Model se nato še utrdi z ustreznim trdilcem
V uporabi imamo tudi tehnologijo 3D skeniranja - ZCorporation Scanner 700 . 3D skeniranje je postopek digitalnega zajemanja oblike modela, na osnovi katerih se izrišejo površine modela, kar znatno prispeva k hitrejšemu modeliranju. Izris 3D modela lahko nato obdelamo z različnimi CAD programi (Solid Works, Geomagic, Rhinoceros, ...). Kako izvedemo skeniranje? Objekt polepimo z refleksivnimi točkami, katere omogočajo skenerju, da se pozicionira na površino objekta. Skeniranje izvajamo s počasnim in enakomernim pomikanjem po površini objekta. Podatke se nato ustrezno obdela v programu ZScan. ZScanner 700 je primeren za skeniranje objektov do velikosti osebnega avtomobila. Je varen za oči in z resolucijo kamere 1024 x 768. Točnost laserja v xy ravnini je do 0.05 mm, po z osi pa 0.1 mm.

Scanner 700 ... spominja na E.T. vesoljčka?
Zainteresirani? Kontaktirajte nas!

1 komentar: