Band of brothers

Band of brothers

ponedeljek, 4. oktober 2010

Dimniški požari...kaj z njimi?

Večna dilema: pustiti, da saje zgorijo do konca ali takoj pogasiti? Poklicati dimnikarja? Kako  je najbolj prav? Moje mnenje - odvisno od situacije in stanja samega dimnika. Vedno pa je potrebno po končanem gorenju očistiti dimnik ... lahko naredimo to mi gasilci ali  pa še bolje dimnikar, katerega pokličemo in je strokovno usposobljen za tako delo. Poleg tega pa še plačan :) Naj se odločimo za gašenje ali čakanje, da ogenj sam dogori - vedno pokličite dimnikarja! Škodi ne, pa še strokovnjaka imamo pri roki. 

Osebno bi se odločil za čakanje na dogorevanje saj v primeru, ko je dimnik zgrajen kvalitetno in ni nevarnosti za širitev požara preko dotrajanih dimovodov, ter poškodovanih in razpokanih dimnikov (posebej v strešnem delu, kjer je največkrat veliko krame, lesa in tudi samo ostrešje). Kljub temu, da čakamo pa ne smemo biti popolno pasivni ... v vsako nadstropje pošljemo gasilca, kateri naj nadzoruje in opazuje svoj del dimnika.  S seboj naj imajo gasilnik na prah, lahko pa tudi vedrovko (NE ZA GAŠENJE  POŽARA V DIMNIKU! Samo za primer, da zagori les in ostal material v okolici dimnika) Samo preverjanje se vrši s tipanjem, opazovanjem za razpokami ter nadzorom z termo kamero - v kolikor jo imamo. Svoja opažanja naj sporočajo preko radijskih zvez vodji, kateri se potem skupaj z dimnikarjam odloča kaj in kako. 

Vkolikor se odločimo za gašenje to izvajamo na ta način, da pri spodnjih dimniških vratcih gasimo s pomočjo RGA na prah, katerega s kratkimi pritiski usmerjamo proti vrhu dimnika. Sam vlek povleče ta prah skozi dimnik ter tako gasi. Prav tako v vsako nadstropje postavimo gasilca, kateri nadzoruje svoj del dimnika in poroča vodji. Ta čas naj ostala ekipa pripravi vse za primer gašenja (VT, klasični cevovod, IDA,...) - enako velja tudi pri čakanju.

Za konec: nikoli, ampak res nikoli pa gasiti z vodo direktno v dimnik. Zakaj? Majhen premer dimniške cevi in velika količina vodne pare, katera se ustvari - rezultat katastrofa! Voda se v trenutku upari in nastali tlak povzroči porušitev dimnika, preskok ognja na ostrešje, razpoke,... itd. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar