Band of brothers

Band of brothers

četrtek, 16. oktober 2014

Vaja dela mojstra ...

... in mojster dela vajo. Večkrat! Ko že misliš, da obvladaš se spremeni detajl v "zgodbi" in potek reševanja je drugačen. Tega se sam predobro zavedam in ravno zato imamo v operativni enoti PGD Rakek redne vaje in usposabljanja. Moje mnenje: vaj in usposabljanj ni nikoli preveč in če že more iti kaj narobe - naj gre na vaji!  Sicer ti nihče ne more zagotovit, da bo tako kot vadiš tudi na realni situaciji, pa vendar z vadbo pridobiš izkušnje in znanje ... posledica vsega je hitrejše reagiranje in korigiranje postopkov. Tako smo ta mesec že izpeljali redne mesečne vaje celotne operative, vajo ekipe bolničarjev in se udeležili vaje sektorja Cerknica na objektu Fragmat XPS. 

Na prvih vajah bolničarjev v tem mesecu, smo se posvetili oskrbi strelnih poškodb. Slednje so sicer redke med poškodbami pa vendar v današnjem času čedalje pogostejše in prav je, da smo gasilci pripravljeni tudi na njih. Saj sami vidite kaj se dogaja v tej naši preljubi Sloveniji - skoraj vsak teden nekdo ustreljen ali zaboden. Po scenariju vaje je prišlo do streljanja na vozilo, pri tem sta osebi v vozilu utrpeli strelne poškodbe in poškodbe zaradi nenadnega zaustavljanja vozila, strelca pa zlome in površinske rane zaradi naleta vozila v njiju. Pri oskrbi poškodovancev je bil poudarek na zaustavljanju krvavitev, preprečevanju šoka in okužbe, pravilni imobilizaciji zlomov in transportu. Tehnični del ekipe je med tem poskrbel za zavarovanje lokacije, požarno varovanje, stabilizacijo vozila in osvetljavo okolice. 



Že naslednji dan je sledila vaja v novi IOC Podskrajnik, kjer smo na povabilo PGD Cerknica, sodelovali na njihovi sektorski vaji na objektu podjetja Fragmat XPS. Vajo je organiziralo PGD Cerknica z namenom preveriti ustreznost evakuacijskih poti, načrta evakuacije in izurjenost pristojnih za izvedbo evakuacije v omenjenem podjetju. Istočasno se je preverjalo delovanje in usposobljenost gasilcev v primeru požara na tem objektu. Po scenariju vaje je zagorel stroj v podjetju, požar se razširi še na streho, kjer je fotovoltaika in preostali del hale. Vaje smo se udeležili s vozilom GVC 16-25 in posadko devetih gasilcev. Naloga desetine PGD Rakek je bila vodenje svojega sektorja ter preiskava prostorov proizvodnje. Med preiskovanjem so napadalci našli poškodovanega delavca, ga iznesli iz hale podjetja in predali v oskrbo ekipi bolničarjev. Po vaji je sledila analiza vaje in ogled proizvodnih prostorov.

Na rednih mesečnih vajah celotne operative pa smo vadili postopke pri posredovanju v primeru razlitja nevarne snovi. V gasilskem domu smo si med kratkim predavanjem pogledali osnove za delo z nevarnimi snovmi (stopnje zaščite, oznake za nevarne snovi, PIRS postopek in kaj lahko mi naredimo s svojo opremo). Sledil je premik v novo IOC Podskrajnik, kjer se je delalo na dveh delovnih točkah. Na prvi smo si pogledali opremo, katero imamo v vozilu za posredovanje v primeru razlitja naftnih derivatov, na drugi pa kako se zatesni jaške in omeji iztekanje z improviziranimi sredstvi. Za zaključek se je izvedlo še dve zaključni vaji. 


Kot vidite imamo po vsaki vaji analizo, ki poteka tako, da najprej svoje videnje in potek "posredovanja" pove vodja, nato dobijo besedo vodje posameznih skupin in na koncu še vsi sodelujoči. Tako ima vsak možnost povedati svoje mišljenje o izvedbi vaje, predlagati drugačen postopek ali pohvaliti pravilno izvedbo. Velikokrat se na analizi vaje najde veliko boljši način posredovanja - kar je tudi namen!

Ni komentarjev:

Objavite komentar