Band of brothers

Band of brothers

torek, 19. julij 2011

Šojca

V nedeljo imel zelo dober namen plezat na Loško steno - pri Kolpi, tik nad Osilnico. Za "the" Loško steno pa še nisem ... v planu bilo tudi popoldansko kopanje v Kolpi in poležavanje do večera. Pa mi žal ni uspelo, zjutraj gasilske vaje in nato še intervencija, kaj pa drugega kot spet požar v naravi. Malo smo jih že siti ... pa bo že, poziv je pač poziv, letos že 32. in komaj pol leta je za nami! 

Čeprav je načrt za idealno popoldne v naravi propadel, mi po kosilu ni dalo miru. Če že ne morem na Kočevsko, bom pa šel poplezat kje v naši bližini. Spomnil sem se, da vsak dan med vožnjo iz službe tik nad Zelško cerkvijo (upam, da je prav napisano) vidim bele skale ... poleg tega sem že slišal za stene v Javornikih, nekatere pa tudi videl na fotografijah. In sicer tule. Takoj po popoldanski kavi sem se zakopal v Geopedijo in njene orto-foto karte! Po slabe pol ure raziskovalnega dela mi skupaj s "specialko" Cerknice le uspe locirati udornico in stene v Šojci. Pokličem še Nika in skupaj se odpraviva na nama še neznano plezališče, oziroma v tistem trenutku za naju le stena na kateri bi plezala. V prvo zadeneva na karti označen ovinek, se opremiva in naloživa nahrbtnika na ramena. Sprva po gozdni vlaki, nato pa le-te zmanjka in pot nadaljujemo navzgor in v desno po stezici (na mesta slabo vidni). Po cca. 5 minut hoje se začnejo pred nami odpirati bele lise in voila ... pred nama stoji lepa stena, na najino začudenje mestoma že opremljena s sidrišči in klini?! WTF!? Žalostno, da človek ne pozna svoje prekrasne okolice, kljub temu pa sili drugam in hvali tuje! A ne?! Skratka, pripraviva si sidrišče in že sva v skalah ... prekrasno!

Šele drugi dan izvem, da je prepovedano plezati na tem območju ... sicer pa mi je bilo že v nedeljo čudno zakaj so nekateri klini porezani .. baje, da na tem območju gnezdi neka zavarovana ptica. Nama očitno ni bilo usojeno videti te ptice ...

... stena v Šojci ...
... izdelava sidrišča in spust do vznožja s pomočjo osmice...
... napeljana vrv za varovanje ...
... izdelava vpletene osmice ...
... pogled proti Niku ...
... navzgor!

sreda, 13. julij 2011

Vsakega po malo ...

Čisto na kratko, ker se mi danes res ne ljubi pisati "romanov". Za vikend bili na Krku - najprej v Šilu in nato še v Stari Baški. Prekrasen dan za poležavanje na plaži ... sonce je neusmiljeno žgalo, morje pa je še vedno mokro in slano. Naslednji dan sem tekmoval na 15. gasilskem relly-u v Logatcu. Ponovitev prejšnjega dne na morju, tokrat je bila voda sladka in jaz slan! 

... na Vratih Jadrana - že tradicionalna fotka ...
... na parkirišči takoj za Krškim mostom - tokrat je bila smer pravilna ;)
... pa nemogu ja bez vatrogasaca ;)
... senca, pivo, morje, družba,... to je to!
... plaža v Šilu ...
...
... bazni prostor ...
... Stara Baška - ena izmed lepših plaž ...
... na prvi točki gasilskega rellya - poplave ...
... s čolna direktno na rit v vodo, pardon: asfalt - posledično boleča trtica ...
... prenos ponesrečenca po stopnicah ...
... po našem prenosu mu je bilo takoj bolje ;)
... štart ...
... simulacija Gasilske discipline ...
... spretnostna vaja, razrez PV-1? ...
... na poti proti stricu Prisanku ...
... stairways to the heaven ...
... pa sem se stisnil mimo ...
... izdelava stop ...
... v Glinščici ...
... wuuuhhuuu ...

ponedeljek, 4. julij 2011

Po Kopiščarjevi smeri na Prisojnik (Prisank), 2547m

Prelepo vreme se je napovedovalo za nedeljo in greh bi bil ostati doma na kavču. Tokratni cilj je bil Prisojnik, ki s svojo obliko in razsežnostjo na gornika učinkuje mogočno. Sam masiv Prisojnika je razbit na številne grebene in vršiče, kateri oklepajo globoke grape in krnice - vse skupaj pa deluje kot ena sama gora. In to gora in pol! Čelado dol! Sama stena ponudi gorniku tri manj ali bolj zelo zahtevne zavarovane plezalne poti - ferrate: iz Škrbine po Jubilejni poti, Hanzova pot in Kopiščarjeva (Jeseniška) pot. Mi smo se lotili zadnje, ki nas popelje tudi mimo Ajdovske deklice in skozi Prednje okno ... mislim, da naslednjič udarim še po Hanzovi. Baje je ravno tako zahtevna in prekrasna. Se bom pustil presenetiti! Kopiščarjeva nam je ponudila kar precej užitka, hkrati pa tudi nekaj adrenalina. Kljub poletju, ki pa hkrati ni pravo poletje, nas je v grapah pričakalo še precej snega (pozor! v zgodnjem poletju obvezno s sabo cepin), po prehod skozi Prednje okno pa tudi mraz, veter in nizka oblačnost. Čisto drugače kot pa piše v vseh vodnikih - tu nas bi moralo pričakati sonce in topla južna pobočja, katera se strmo spuščajo proti Trenti. Še en dokaz več, da se v gorah vreme zelo hitro spremeni. Grebenska pot se je vlekla, prav tako pa tudi oblačnost okoli nas ... razglede smo imeli samo na Kranjskogorsko stran in proti Martuljški skupini - še posebej sta izstopala Špik in malo vstran Škrlatica. Na žalost so bili ostali dominantni vrhovi v oblakih ... proti SZ se je slutilo mogočno silhueto Jalovca, Mojstrovke so bile obsijane s soncem in lahko si opazoval množico planincev, katera se je valila proti vrhu; proti zahodu se je kazal Bavški Grintovec ... Triglav pa se je samo slutil, na žalost je bil do višine Kredarice ves v gosti oblačnosti. Kljub malo slabšemu vremenu res prekrasna tura ... Hvala Prisank!!!

Mala Mojstrovka
Bavški Grintovec
... začetek vzpona ...
... igra narave ...
... sonček kuka izza stene ...
... avtoportret ...
... mogočnost stene ...
...
... proti kaminu ...
.... v kaminu ...
... proti vrhu kamina ...
... ozka prečka v levo ...
... ahoj, tam dol ....
... naslednji na vrsti za plazenje ...
... še malo in bomo čez ...
... polica po kaminu ...
... king of the world?
... prečkanje snežiča v grapi ...
....
... proti Prednjemu oknu ...
... pogled skozi okno ...
... stairways to the heaven ...
....
... po grebenski poti ...
....
... proti sončku, proti vrhu ...
... greben v oblakih ...
... uživanje v razgledih in malica ...
... planike, travniki polni planik - prekrasno ...
W`ce ...
... zaljubljenca?